Do električky príde Nóra Ružičková a Marianna Mlynárčiková

Autorskú dvojicu tvoria od roku 2004. V spoločnej tvorbe skúmajú vzťahy obrazu a textu, napätie medzi artikulovanou a skomolenou výpoveďou a vytvárajú experimentálne fikcie, v ktorých kontext umenia konfrontujú s amatérskymi diskurzmi.

13.08.2020 09:00
archiv bacebook t3 kulturny prostriedok Foto:
T3 - kultúrny prostriedok je situovaný na bratislavskom Trnavskom mýte a 5. septembra sa v ňom predstavia Nóra Ružičková a Marianna Mlynárčiková.
debata
Foto: Skalná ruža
Layout 1

Ich umelecká prax je intermediálna a interdisciplinárna, dôležitú rolu v nej však zohráva písanie a práca s textom. Koncom roka 2018 vydali básnickú zbierku ← a b c →.

Texty publikované v tejto knihe sú rozpracovaním projektov There Are More Things a Rušička automatizovaných mentálnych spojení, ktoré autorky prvýkrát prezentovali na výstave Z druhej ruky v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici v roku 2012.

RAMS je skomponovaná z 365 prisvojených príkazov, inštrukcií, predpisov a odporúčaní z rôznych oblastí a období. Časť nazvaná ← a b c → pozostáva z 1000 obrazových titulkov, ktoré autorky uvoľnili z ich vzťahov k obrazom a usporiadali do podoby akejsi asociatívnej encyklopédie.

Tieto dva texty dopĺňa ešte báseň Trh márnosti, taktiež zostavená z apropriovaných textových fragmentov. Mlynárčiková a Ružičková sa aj touto knihou hlásia k intelektuálnemu odkazu Bouvarda a Pécucheta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #báseň