Národné múzeum vyhlásilo pátranie: hľadá sa Predmet 0

Páči sa vám geocaching? A čo tak spojiť si ho s kultúrou? Národné múzeum ukrylo pred návštevníkmi vzácne poklady kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Cestovať, spoznávať a hrať sa so Slovenským národným múzeom môžete až do 30. septembra.

17.08.2020 07:00
SNM patracia hra predmet nula Foto:
Predmet 0 môže byť ukrytý v ktoromkoľvek z osemnástich múzeí, ktoré má SNM po celom Slovensku.
debata

Pátracia hra nazvaná Predmet 0 je určená pre všetky vekové skupiny, ktoré zaujíma kultúrne a prírodné dedičstvo. Úspešní „lovci pokladov“, ktorí objavia ukryté vzácne zbierkové predmety, môžu vyhrať romantický víkend na zámku, voľné vstupenky do múzeí SNM, alebo hodnotné výtvarné a umelecké diela, či balík publikácií pre celú rodinu.

Miestom hľadania je všetkých 18 múzeí po celom Slovensku, ktoré patria pod Slovenské národné múzeum. V každom z nich je ukrytý iný zaujímavý zbierkový predmet, ktorého originál múzeum spravuje vo svojich zbierkach. Návštevníci ich nájdu pod QR kódmi. A možno je medzi nimi aj tajomný Predmet 0.

Môže ním byť čokoľvek, keďže Slovenské národné múzeum pod svojou strechou združuje múzeá s rôznorodými zbierkami – historický, prírodovedný, či archologický predmet – vždy však súvisí so zameraním daného múzea. Tajomný Predmet 0 sa môže skrývať na Bratislavskom či na Spišskom hrade, medzi zvieratami a minerálmi v prírodovednej expozícii, medzi archeologickými vykopávkami, v kaštieli v Betliari alebo v Dome Majstra Pavla v Levoči, v ktoromkoľvek z osemnástich múzeí, ktoré má SNM po celom Slovensku.

„Vo vstupných priestoroch každej z expozícií, ale aj na webe SNM, nájdete indíciu, ktorá je označená logom hry s otáznikom. Indícia vás navedie, ako sa dostať priamo ku QR kódu s vybraným zbierkovým predmetom. Nasnímajte QR kód pomocou smartfónu. Nájdený link si uložte. Môžete sa tak k linkom kedykoľvek vrátiť a prečítať si o týchto predmetoch zo zbierkového fondu múzea,“ vysvetľuje Zuzana Vášáryová, vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM. Podľa jej slov múzeujíci do pátracej hry vyberali tei najzaujímavejšie a najvzácnejšie exponáty zo svojich zbierok, návštevníci sa pri ich objavovaní majú na čo tešiť.

Podmienkou účasti v hre je zozbierať aspoň 10 „ukrytých“ predmetov na linkoch a zaslať v jednom e-maile linky všetkých nájdených predmetov na adresu: cmk@snm.sk. Hráči majú tiež medzi predmetmi vytypovať a označiť Predmet 0. Cestovanie po Slovensku a návšteva múzeí SNM sa dá spestriť hľadaním a spoznávaním národného kultúrneho a prírodného dedičstva na Slovensku.
debata chyba