Plagáty, čo kladú otázky o tolerancii

Z islandského Reykjavíku doputovala do Bratislavy. Výstava plagátov s názvom Tolerancia prešla za tri roky už 28 krajín.

18.08.2020 08:00
Tolerancia, vystava plagatov Foto: ,
Výstava na bratislavskom Moste SNP trvá do 7. októbra.
debata

V islandskom hlavnom meste plagáty nedávno zdobili výklady, v chorvátskom Sisaku viseli na šnúrach ako bielizeň nad uličkami starého mesta, v juhoafrickom Johannesburgu osviežili sivé múry slávnej väznice Constitution Hill… „Keď dokáže vyvolať silné negatívne reakcie, musí vyvolať aj opačné pocity,“ uviedol pre portál designmagazine.news Mirko Ilić. Slovinský umelecký aktivista a autor projektu tak reagoval na vandalov, čo zničili plagát s arabskými symbolmi.

Putovná výstava, ktorá sa začala pred tromi rokmi v Slovinsku, pritiahla doteraz zraky viac ako stovky tisícok ľudí. Od nedele sa snaží zaujať aj chodcov na bratislavskom Moste SNP. „Nie je to iba môj pocit, že naša spoločnosť má s toleranciou čoraz väčšie problémy. Táto kolekcia pre nás môže byť výzvou na zamyslenie,“ povedal kurátor slovenskej časti výstavy a grafický dizajnér Róbert Paršo. Zo 151 prác umelcov z 27 krajín sveta zvolil pre exteriérovú expozíciu 70 plagátov. „Pokúsil som sa vybrať práce uznávaných autorov a zároveň témy, ktoré možno rezonujú aj u nás,“ pokračoval.

Notoricky známu fotografiu súčasného amerického prezidenta odpaľujúceho golfovú loptičku použil vo svojom plagáte Peter Moser. „Je vhodná na ilustráciu bezohľadnosti mocných pri ich snahe užívať si výhody moci. Vďaka ich bezohľadnosti a postaveniu hravo odpália akékoľvek snahy o diskusiu a toleranciu, pokiaľ im nehrajú do karát,“ komentoval kurátor vtipnú a výstižnú prácu švajčiarskeho umelca. Rozhodne by ste si podľa neho mali všimnúť aj plagáty Holgera Matthiesa (NSR), Nuna Martinsa (Portugalsko), Keiza Matsuiho (Japonsko) či Istvána Orosza (Maďarsko) a zamyslieť sa nad ich posolstvom.

„Všetky plagáty majú svoje kvality, jeden je emotívnejší, iný provokatívnejší, ďalší edukatívnejší, iný možno umeleckejší…“ charakterizuje Róbert Paršo svoj výber. Pestrý je aj po výtvarnej stránke. Niektorým autorom stačí grafická hra s písmenami, iným s farebnými plochami, podaktorí sa zas pohrávajú s fotografiami a metaforami ich významov. Súčasný svet čoraz viac rozdeľujú rasové a náboženské predsudky, falošné národovectvo či neznášanlivosť k odlišnej sexuálnej orientácii. Úvahy o tolerancii môžu byť dobrým východiskom k diskusii na tému, ako aktuálne problémy zmierniť. Umeleckým príspevkom k nej je aj výstava plagátov, ktoré budú zdobiť bratislavský Most SNP do 7. októbra. Nainštalovaná je už od nedele, jej vernisáž sa uskutoční dnes o 18. h vo foyeri Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré ju priviezlo a pripravilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava