Štát nám nepomáha, tvrdí nezávislá kultúra

Hudobná Únia Slovenska, Asociácia Hudobných Klubov Slovenska,Združenie promotérov a festivalov Slovenska, Asociácia Kultúrnych Inštitúcií Slovenska a Akadémia Divadelných Tvorcov sa podpísali pod vyhlásenie k aktuálnej situácii v kultúre. Tvrdia, že avizovaná pomoc situáciu nerieši.

17.08.2020 18:31
SR MK TK financie fond podpora BAX Foto:
O mimoriadnej pomoci informovala v sobotu ministerka kultúry Natália Milanová. Záujemcovia o podporu budú musieť vypracovať projekt a na základe neho im bude poskytnutá podpora.
debata (1)

Od vypuknutia pandémie COVID-19 v marci 2020 je opatreniami a obmedzením činnosti najviac postihnutým odvetvím nášho hospodárstva kultúra a inštitúcie, ktoré zabezpečujú jej fungovanie a rozvoj vrátane ich zamestnancov, pripomínajú signatári vyhlásenia. „S pochopením sme prijali všetky opatrenia súvisiace s touto situáciou a aj bez reálnej a cielenej pomoci od štátu sme sa snažili rokovaniami na rôznych úrovniach vysvetľovať špecifickosť našej práce, ktorú vykonávame a dohodnúť reálne možnosti pomoci, alebo uvoľnenia opatrení,“ dodávajú.

Signatári vyhlásenia vyčíslili prepad svojej kultúrnej činnosti o viac ako dve tretiny – v dôsledku obmedzení. „V súčasnej situácii a po zverejnení pripravovaných opatrení, ktoré boli uvedené na tlačovej konferencii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího 13.8.2020, považujeme prístup kompetentných orgánov k nášmu odvetviu za diskriminačný. Požadujeme jednoznačný postoj vlády SR ku neštátnej kultúre a naplnenie sľubov, ktoré nám boli dané na rokovaniach,“ vyhlasujú predstavitelia nezávislej kultúry.

Hovoria o doterajšom neriešení situácie zo strany štátu, ktoré je pre neštátnu kultúru likvidačné. A pripomínajú, že kultúra nie sú len známe tváre z obrazoviek, ale množstvo profesií, ktoré zabezpečujú chod a realizáciu kultúrnych podujatí. Strata týchto profesií, ako aj úbytok priestorov pre nezávislú kultúru v regiónoch sa v budúcnosti bude len ťažko nahrádzať a spôsobí tak devastáciu už aj tak poddimenzovanej kultúry na Slovensku.

„Zverejnená pomoc ministerky kultúry Natálie Milanovej v podobe grantov cez Fond na podporu umenia vo výške 11 miliónov eur vôbec nerieši našu situáciu,“ vyhlasujú asociácie a združenia nezávislej kultúry. Podľa ich presvedčenia vytvára len možnosť pre malý zlomok umelcov uchádzať sa o peniaze na projekty.

„Ministerstvo kultúry nás ako nezriaďovanú neštátnu kultúrnu obec nechalo už 5 mesiacov napospas situácii, napriek viacerým stretnutiam a urgenciám,“ vyhlasujú predstavitelia nezávislej kultúry. V tejto epidemiologickej situácii nie je možné kultúru naštartovať ihneď ani po čiastočnom uvoľnení opatrení. „Bez reálnej systémovej pomoci utrpí zásadné škody, ktoré budú v konečnom dôsledku pre spoločnosť drahšie ako rýchla systémová pomoc v súčasnosti,“ uzatvárajú signatári vo Vyhlásení asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku k aktuálnej situácii v kultúre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika