Ministerka Milanová nechce plošné zákazy

Ministerka kultúry Natália Milanová sa zasadzuje, aby organizovanie kultúrnych akcií nelimitovali celoplošné zákazy, ak je možné zasiahnuť v ohniskách ochorenia lokálne.

21.08.2020 11:00
debata

Situáciu, ktorá sa dotkla veľkého počtu ľudí pracujúcich v kultúre, môže podľa nej zlepšiť avizovaná takmer 11-miliónová injekcia pre nezávislú kultúru. Tvrdenia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry o tom, že z pomoci bude mať benefity len malá časť umelcov, ministerku nemilo prekvapili. Podľa nej bude jasné, kto a za akých podmienok sa bude môcť uchádzať o finančnú podporu až v septembri, keď bude známe znenie výziev. Štát bude tiež sumou deväť miliónov eur sanovať organizácie zriaďované ministerstvom kultúry, ktoré tiež utrpeli počas pandémie. Pre umelcov na voľnej nohe alebo SZČO poskytlo ministerstvo práce ako okamžitú pomoc odklad platenia poistného alebo finančné kompenzácie.

Ministerka kultúry Natália Milanová zároveň dôrazne odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúrnom sektore zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry a „posielanie umelcov k lopate“. "Práve umenie a kultúra nám pomáha ostať v ťažkých časoch pri zdravom rozume a prináša nám optimizmus a najmä nádej, zdôraznila ministerka.
debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika