V Senici v obnovenom letohrádku otvorili múzeum

Mestské múzeum otvorili 31. augusta v Senici. Nachádza sa v obnovenej historickej budove bývalého letohrádku veľkostatkára Arpáda Vagyona, ktorý neskôr slúžil telovýchovnému spolku Sokol.

31.08.2020 17:06
senica mestske muzeum Foto:
Mesto Senica otvorilo svoje mestské múzeum v obnovenom letohrádku veľkostatkára Vagyona z 19. storočia.
debata

Samospráva získala na svoj projekt múzea s názvom Česká cesta približne milión eur z programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou. Cezhraničným partnerom Senice je mestečko Klobouky u Brna. Aj keď je Senica mestom s bohatou históriou, mestské múzeum, ktoré by ju prezentovalo, doteraz nemala.

Mestské múzeum v Senici ponúka interaktívnu expozíciu s využitím najmodernejších technológií 21. storočia. Okrem toho, že sú v nej vystavené reálne predmety, návštevník si ich pomocou interaktívnych projekcií môže otáčať a prezerať z rôznych strán. Skôr narodených Seničanov zaujme model mesta spred storočia, ktorý tvorili historik Vladimír Petrovič a modelár Jozef Kuruc.
Pozrite si video o budovaní mestského múzea v Senici
Múzeum bude zatiaľ, predovšetkým v rámci prevencie pred šírením koronavírusu, otvorené na objednávku, neskôr sa podľa primátora Martina Džačovského ráta s jeho pravidelnými otváracími hodinami.

Letohrádok z 19. storočia je jednou z mála historických budov v Senici. Podľa primátora Martina Džačovského sa práve v tomto priestore tvorila história mesta, pretože gróf Vagyon mal veľký vplyv na jeho rozvoj. „Mnohé jeho rozhodnutia nás ovplyvňujú dodnes, či je to rozhodnutie o tom, že nemal záujem pustiť železnicu blízko do mesta, preto dnes máme železničnú stanicu tak ďaleko, alebo jeho posielanie pána Baťu, aby išiel inde a ten potom založil Baťovany, dnešné Partizánske,“ povedal primátor Džačovský. Aj keď sa z letohrádku po komplexnej rekonštrukcii stala jedna z najkrajších budov v meste, Džačovský pripomenul, že bolo za tým množstvo komplikácií a nepredvídateľných problémov, ktoré súvisia s vekom budovy, verejným obstarávaním a v druhej polovici stavebných prác aj s koronavírusom.

Letohrádok v štýle francúzskych zámkov, neskoršiu Sokolovňu, dal v Senici postaviť v roku 1881 miestny statkár Arpád Vagyon. V roku 1925 ho kúpil telovýchovný spolok Sokol a odvtedy získal objekt pomenovanie Sokolovňa. V roku 2017 budovu kúpilo od Telovýchovnej jednoty Záhoran mesto Senica pre svoj projekt mestského múzea.
debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum