Slneční králi: starý Egypt a jeho poklady ožívajú v Prahe

Pražskému Národnému múzeu sa podaril husársky kúsok: v posledný augustový deň otvorilo jedinečnú svetovú výstavu Slneční králi o starovekom Egypte. Tá návštevníkov zavedie do najstaršieho obdobia egyptskej ríše, do doby dávnych staviteľov pyramíd. Prostredníctvom ešte nikdy vo svete nevystaveného súboru takmer 300 vzácnych predmetov nevyčísliteľnej hodnoty starých takmer 5¤000 rokov za pomoci multimediálnych technológií a nevšednej architektúry prenesie návštevníkov do najstarších čias egyptskej civilizácie. Každý tak môže zažiť atmosféru doby veľkých egyptských kráľov.

02.09.2020 16:46
egyptska vystava praha 2020 Foto:
Rekonštrukcia tváre kňaza Neferinpua.
debata

Svetová výstava nemá obdobu

Výstavy venované Egyptu majú v Prahe veľkú tradíciu, prvá sa uskutočnila už v roku 1817, no kurátor Slnečných kráľov Pavel Onderka zdôrazňuje, že táto výstava je najväčšia zo všetkých. „Vystavené predmety dohromady vážia desať ton. Okrem predmetov z Egyptského múzea v Káhire a Veľkého egyptského múzea v Gíze prezentujeme zápožičky zo šiestich nemeckých múzeí, ktoré s nami spolupracujú dlhodobo, no získali sme aj nových spolupracovníkov. Celá výstava je vlastne česko-egyptsko-nemecký projekt, ktorý dokumentuje najväčšie archeologické objavy českých egyptológov späté s výskumom egyptského Abúsíru, starovekého kráľovského pohrebiska susediaceho na severe s Gizou a na juhu so Sakkárou,“ vysvetlil Onderka.

Slneční králi prenesú návštevníkov ku koreňom dávnej egyptskej civilizácie, niektoré z exponátov sú staré až päťtisíc rokov. Riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš na tlačovke povedal: „Výstava Slneční králi je nielen splneným snom Národného múzea a niekoľkých generácií egyptológov, ale aj jednou z najvýznamnejších výstav, ktorú pražské Národné múzeum za celú svoju existenciu usporiadalo. Návštevníci môžu takmer pol roka, až do 7. februára 2021, obdivovať svetovo unikátny súbor pamiatok. Nikde na svete sa zatiaľ podobná výstava nekonala. Skutočnosť, že sa Slnečných kráľov podarilo aj v súčasnej medzinárodnej situácii s koronavírusovou nákazou uskutočniť, považujem takmer za zázrak. Veľká vďaka všetkým na českej i egyptskej strane, ktorí sa o to zaslúžili, teraz sa Česko môže pýšiť výstavou, ktorá nemá vo svete obdobu. Veríme, že výstava sa stane perlou nielen v Prahe.“

Vešebt (drobná soška, súčasť pohrebnej výbavy)... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
thumbnail IMG 6586 Vešebt (drobná soška, súčasť pohrebnej výbavy) pre Ptahovho veľkňaza Pahemnečera.

Aj egyptský minister turizmu a pamiatok Khaled El-Enany povedal, že ho pražská výstava výnimočne teší: „Preukázali sme, že sme silnejší ako epidémia. Zároveň je to doklad 60 rokov dobrých egyptsko-českých vzťahov a vynikajúcej práce českých egyptológov. Mnohé exponáty opustili Egypt po prvýkrát a niektoré aj naposledy, pretože z Prahy sa hneď vrátia do Veľkého egyptského múzea v Gíze.“

Českí egyptológovia vlani oslávili storočnicu svojho pôsobenia. Je to práve ich zásluha, že sa výstava koná v Prahe – hoci na Slnečných kráľov poskytli predmety aj nemecké múzeá v Berlíne, Lipsku, Hannoveri, Heidelbergu, Hildesheime či vo Frankfurte nad Mohanom, uvidieť ju možno len v historickej budove Národného múzea.

Bývalý generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass na tlačovke k výstave vysvetlil: „Abúsír bola zabudnutá lokalita, ale vďaka českému profesorovi egyptológie Miroslavovi Vernerovi a jeho pokračovateľovi Miroslavovi Bártovi sa ukázalo, že je tam stále čo objavovať. Našli sa tam sochy z kultu kráľov či vzácne papyrusy.“

Sandále aj slávny papyrus

Model sandálov z hrobovej výbavy kňaza... Foto: REPROFOTO Z KATALÓGU SLUNEČNÍ KRÁLOVÉ, NÁRODNÍ MUZEUM, PRAHA 2020
egyptska vystava Model sandálov z hrobovej výbavy kňaza Herišefhotepa.
Práve v lokalite Abúsír, ktorá sa nachádza asi 20 km od Káhiry, vznikali v priebehu Starej a Strednej ríše najväčšie pyramídové komplexy panovníkov a pohrebiská kráľovských rodín, vysokých hodnostárov aj obyčajných obyvateľov. Pomenovanie Slneční králi označuje panovníkov 5. dynastie, ktorí uctievali ako hlavné božstvo slnečného boha Rea. Štyria z týchto panovníkov si postavili svoje zádušné komplexy v Abúsíre.
Chrlič v tvare levej hlavy. Foto: Pravda, Katarína Sedláková
egyptska vystava praha 2020 Chrlič v tvare levej hlavy.
Na výstave teda možno vidieť najväčšie poklady z doby 3. až 1. tisícročia pred naším letopočtom – unikátne kráľovské sochy panovníka Raneferefa, ale aj rozsiahly súbor sôch princeznej Šeretnebtej a pisára Nefera. Doplnia ich kamenné nádoby, keramika, texty či reliéfy z kráľovských komplexov panovníkov z Abúsíru, ale aj chrlič v tvare hlavy leva či staroegyptské sandále podobné dnešným žabkám. Nečudo, že poistná hodnota vystavených predmetov je jedna miliarda českých korún! Audiovízia umožní nahliadnuť aj do nevykradnutej hrobky veľmoža Iufau, ktorú českí egyptológovia našli 18 metrov pod zemským povrchom. Zhliadnuť možno aj prvé filmové spracovanie príbehu zo slávneho Papyrusu Westcar.

Egyptológ Miroslav Bárta ešte pripomenul, že starí Egypťania si vo svojich textoch priali, aby ich meno bolo večné. „Na výstave uvidíte zobrazené množstvo skutočných osôb, ktorých mená prežili tisícročia dodnes,“ uzavrel. Každý z tristo exponátov totiž rozpráva príbeh toho, kto ho stvoril. A tie príbehy naozaj stoja za to.

O výstave Slneční králi čítajte aj v magazíne, ktorý vyjde 10. septembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #výstava #Národní muzeum