Výstavu Blokáda extrémizmu navštívilo 14-tisíc ľudí po celom Slovensku

Potulná galéria v 50 slovenských mestách umením upozorňovala na xenofóbiu, rasizmus aj domáce násilie. Na sociánych sieťach za to na nich útočili hejteri.

13.09.2020 06:00
Mediator Lubos Lorenz  foto Foto:
Fotografia Borisa Németha v rukách mediátora Ľuboša Lorenza.
debata (2)

Šesť tisíc najazdených kilometrov, 50 slovenských miest, 66 predstavení a 14-tisíc návštevníkov. Takúto štatistiku si na svoje konto pripísala Potulná galéria, ktorá od júna do septembra 2020 brázdila slovenské regióny a umením upozorňovala na xenofóbiu, rasizmus aj domáce násilie. Do miest a dedín prinášala tento rok priamo k ľuďom Blokádu extrémizmu – výstavu 70 diel od 20 domácich aj zahraničných umelcov. Finisáž projektu sa uskutoční na bratislavskom Dobrom trhu na Panenskej 11 vo dvore ZUŠ M. Ruppeldta v utorok 15. septembra 2020.

„Pandémia nám znemožnila vstup do škôl, na ktorých sme plánovali hovoriť o potrebe kritického myslenia, zato sme sa však vydali na sídliská, pod balkóny a to najmä do regiónov, kde ľuďom sociálna situácia neumožňuje dopriať si luxus za kultúrou a umením cestovať,“ vysvetľuje autor a kurátor projektu Juraj Čarný s tým, že trasu turné Potulnej galérie vyberali aj s dôrazom na obce, kde je vysoké percento voličov extrémistických politických strán, historické skúsenosti obcí s fašizmom či fakt, koľko v nich žije obyvateľov „cudzincov“, „iných“ či Rómov.

Výstava Blokáda extrémizmu

Potulná galéria prebrázdila počas uplnulých mesiacov 50 slovenských miest s výstavou Blokáda extrémizmu.

Fotogaléria
Mapa miest, ktoré navštívla Potulná galéria s...
Potulná galéria v Čiernej nad Tisou
+1Fotografia Borisa Németha v rukách mediátora...

Potulná galéria v roku 2020 navštívila okrem veľkých miest ako Bratislava, Trenčín či Košice aj Moldavu nad Bodvou, Spišskú Novú Ves, Veľké Kapušany, Kráľovský Chlmec, Humenné, Handlovú, Banskú Štiavnicu aj Trebišov.

Medzi vystavenými dielami boli napríklad výšivky výtvarníčky Ivany Šátekovej, zobrazujúce Slováka sediaceho za notebookom, ktorý má na stene zavesené plagáty so symbolmi komunizmu, sionizmu, fašizmu a islamu či vyššie spomenuté dielo krojovaných Slovákov vítajúcich prisťahovalcov. „Niežeby tu tých utečencov bolo viac, ako bývalo, ale teraz sa bojíme ich, lebo homosexuáli, židia, scientológovia a Maďari nás už nudili,” zvestovala jedna z veľkoformátových karikatúr o kritickom myslení od Shootyho. Nechýbali ani kresby o domácom násilí a susedských nedorozumeniach Daniely Krajčovej, fotografie Borisa Németha z koronakrízy v rómskych osadách či video Tomáša Rafu z extrémistickej demonštrácie v Žiline. V kolekcii vystavených diel zaujali aj trefné glosy formácie Kundy Crew, ktoré v motíve slovenskej ľudovej výšivky hlásali napríklad heslo: „Taká bola doba” alebo „Všetkým všetko“ priamo zo spojlera auta.

„Najväčšiu radosť z nás mali mladí, deti, ale aj prekvapení starší obyvatelia panelákov, ktorým stačilo vyjsť na balkón alebo do okna. Rozdali sme tisíce slovníkov dobrých vlastností, umeleckých diel na taškách, náramkoch, rúškach a nálepkách. Ľudia si teraz môžu doma urobiť svoje vlastné výstavy a šíriť myšlienky umelcov upozorňujúcich na potrebu kritického myslenia, tolerancie k menšinám a riziká xenofóbie, extrémizmu a rasizmu,“ hodnotí Juraj Čarný s tým, že sa počas turné stretli aj s vlnou nepochopenia a agresívnych hejterov, ktorým čelili najmä na sociálnych sieťach.

„Spolupracovali sme s 27 partnermi, ktorí založili v regiónoch Slovenska kvalitné kultúrne centrá, organizujú fascinujúce festivaly a prinášajú kultúru na skutočne nečakané miesta. Neodišli žiť do zahraničia, ale pomáhajú vytvárať lepší a kultúrnejší život v na miestach, z ktorých pochádzajú. Suplujú úlohy štátu a to často bez nároku na odmenu a často s malým pochopením miestnych samospráv,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #potulná galéria #Výstvava #Blokáda extrémizmu