Warholovo múzeum sa rekonštruovať bude

Pôvodne v januári očakávanú prvú splátku schválenej dotácie vlády na rozsiahlu rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach v sume dva milióny eur už má Úrad Prešovského samosprávneho kraja na svojom účte.

20.09.2020 06:00
medzilaborce aw 1
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach
debata

„Je to signál, že projekt ide podľa pôvodného zámeru a vláda nám odobrila štátnu pomoc v plnej výške 7,1 milióna eur,“ informoval Prešovský kraj na svojej stránke na sociálnej sieti.

„Sme šťastní. To znamená, že všetko pôjde podľa schváleného plánu a budeme môcť začať ďalšie práce smerujúce k tomu, aby sme mohli začať tú komplexnú veľkú rekonštrukciu a splniť si veľký malý sen o krajšom, lepšom a novom Múzeu 2.0,“ reagoval riaditeľ múzea Martin Cubjak s tým, že múzeum preto bude v nasledujúcich mesiacoch robiť na dopracovaní realizačného projektu. K stavbe síce nutný nie, múzeum ho však napriek tomu chce. „Aby neboli priestory pre špekulácie pri samotnej realizácii,“ vysvetlil.

Ako doplnil, prípravu verejného obstarávania bude následne manažovať zriaďovateľ múzea, Prešovský samosprávny kraj. Keďže Cubjak predpokladá, že verejné obstarávanie sa vzhľadom na rozsiahlosť investície bude realizovať aj prostredníctvom európskeho vestníka, samotný začiatok stavebných prác očakáva najskôr v závere leta budúceho roka. Vtedy by sa MMUAW zároveň uzavrelo po výročnej sezóne. „Budúci rok budeme mať 30. výročie založenia múzea, budeme robiť oslavy. Takže sa tešíme, že bude aj priestor pre činnosť múzea a spolu s výročím uzatvoríme múzeum a otvoríme rekonštrukciu,“ ozrejmil.

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur na komplexnú rekonštrukciu vonkajších a vnútorných priestorov MMUAW schválila bývalá vláda na jednom zo svojich výjazdových rokovaní. Jej cieľom je zjednotiť interiér s exteriérom a výrazne zmodernizovať múzeum pre 21. storočie. Zámeru má napomôcť najmä takzvaná konštrukčná responzívna fasáda, ktorú Cubjak prirovnáva k Pompidou v Paríži.

Múzeum, ako i PSK v súvislosti s potrebou komplexnej rekonštrukcie kultúrneho stánku poukazujú najmä na skutočnosť, že ide o jediné múzeum svojho druhu v Európe, ktoré je zároveň najsilnejším prvkom regiónu, čo sa týka možností jeho rozvoja.
debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum moderného umenia Andyho Warhola