Zahrať si tak pétanque pod Eiffelovkou

Mesto neustále núka malé pouličné príbehy, stačí sa zahľadieť, stíchnuť a všímať si. Novinár a fotograf Andrej Ďuríček má vždy poruke fotoaparát, a mal ho aj počas potuliek Parížom, jedným z najikonickejších európskych miest.

24.09.2020 11:00
Parisiens 2 - 1 official Foto:
Výstava s príznačným názvom Parížania II potrvá do 9. októbra.
debata

Nielen pre jeho bulváre, zastrčené uličky, nad ktorými stále bdie duch minulosti, ale najmä pre jeho organický pouličný život. Paríž zosobňuje paradoxy, mieša sa tu multikulturalita s eleganciou rodených Parížanov, ostatne práve takéto kontrasty má mnoho cestovateľov na svetových metropolách najradšej.

Do Paríža Andreja Ďuríčka môžu nazrieť návštevníci Galérie francúzskeho inštitútu v Bratislave od pondelka 21. septembra. Výstava s príznačným názvom Parížania II potrvá do 9. októbra.

„Rovno pod Eiffelovkou hrajú miestni každý deň svoj pétanque, hoci okolo nich sa rozlieha hovor azda vo všetkých jazykoch sveta. Na nábreží Seiny, hneď pri katedrále Notre-Dame môžete stále stretnúť rybárov striehnucich na úhory, zatiaľ čo po rieke sa preháňa jedna výletná loď za druhou. A, áno, stále je najlepšou dobrotou teplá bageta z pekárne či káva pri malom stolčeku na chodníku. Do Paríža sa vždy rád vraciam. Teším sa na dôverne známe výjavy a podnety – od zvláštnej vône metra až po hlučnú premávku na Rue de Rivoli,“ približuje atmosféru miesta fotograf.

Z jeho záberov je jasné, že ju má nielen v krvi, ale aj v oku. Čiernobiele fotografie stelesňujú mesto ako organizmus, ktorý dynamicky splýva so svojími obyvateľmi aj s cestovateľmi.

Autor sériou fotografií z parížskych ulíc tematicky nadväzuje na výstavu spred pätnástich rokov. „Hoci od prvých fotiek, ktoré som v tomto milovanom meste spravil, prešli viac ako dve desaťročia, Paríž je stále Paríž. A verím, že to tak bude aj potom, ako pominie súčasná hrozba,“ praje si Andrej Ďuríček a pozvánka na jeho výstavu môže byť malou náplasťou na smútok z nemožnosti vycestovať a nasať atmosféru Paríža na vlastnej koži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsky inštitút