Radikálne umelecké prejavy nezastavila ani normalizácia, napovedá výstava Snívaj!?

Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu 23. septembra výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.

26.09.2020 16:00
Mirbachov palác Foto: ,
Galéria mesta Bratislavy pozýva na výstavu Snívaj!?.
debata

Prezentuje kľúčových slovenských výtvarníkov, ktorí nastupovali na umeleckú scénu od 60. rokov 20. storočia, až po „ponovembrovú“ generáciu 90. rokov.

„Mapuje umelecké úniky predstaviteľov alternatívnej a neoficiálnej výtvarnej scény do vlastného rámca sveta, v ktorom nachádzali aj počas normalizačných procesov bývalého socialistického Československa živnú pôdu a priestor na slobodné snívanie a rozjímanie. Autentickosť a najmä relevantnosť je zachovaná v dielach súčasných umelcov, vyberaných do dialogického konceptu zbierky,“ priblížila výstavu jej kurátorka Kristína Zaťko Jarošová.

Rozdelená je na päť kapitol, ktoré návštevníkom priblížia lokálne i globálne súvislosti vzniku diel Milana Adamčiaka, Petra Bartoša, Juraja Bartusza, Márie Bartuszovej, Milana Dobeša, Stana Filka, Milana Grygara. Zoznámiť sa môžu aj z prácami Jozefa Jankoviča, Igora Kalného, Michala Kerna, Júliusa Kollera, Otisa Lauberta, Denisy Lehockej, Juraja Meliša. Ďalej sú zastúpené diela Alexa Mlynárčika, Ilony Németh, Romana Ondaka, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha/Monogramistu T.D a Jany Želibskej.

Ťažiskom výstavy sú diela, ktoré zrkadlia uvoľnenie spoločenskej a politickej situácie v období Pražskej jari. Kurátorka výstavy dodala, že umelecká scéna si v tom čase dokázala vybojovať avantgardné sebavedomie a dodnes neprekonateľnú autentickosť: „Vlastnosti, ktoré zásadne poznamenali umenie alternatívnej neoficiálnej scény sa neskôr prejavili aj v prevažne neokonceptuálnej tvorbe mladšej generácie výtvarníkov.“

Radikálne umelecké prejavy nezastavila ani normalizácia a s ňou spojené vylúčenie mnohých výtvarníkov z oficiálnej výtvarnej scény. „Aj napriek tomu, že sa ich nekonformné prístupy často stretávali s cenzúrou, systematickým zastrašovaním či nepochopením, nerezignovali a aktívne tvorili v obmedzených možnostiach paralelnej kultúry,“ dodala Zaťko Jarošová k „odloženým“ umelcom, ktorí vo svojej tvorbe dostali do popredia aj otázky intimity, ekológie, kozmológie, akusticko-vizuálne vzťahy či témy blízke feministickému umeniu.

Výstava potrvá do 29. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GMB #Milan Adamčiak #Mirbachov palác