Prahu rozžiari už 8. ročník Signal festivalu

Naša planéta potrebuje Plán B. Pod týmto názvom tohtoročný Signal festival predstaví tvorbu vizuálnych umelcov z Česka aj zo zahraničia, ktorí sa vo svojich dielach zamýšľajú nad zodpovednosťou ľudí voči planéte a nad udržateľným správaním človeka. Jediné, čo môže umelcov o dva týždne zastaviť, je pandémia.

30.09.2020 12:00
signal-13
V spojení s mestskou architektúrou vznikajú pôsobivé diela. Ottantanove, ILLO, 2019
debata

Niekoľko pražských mestských častí sa od 15. do 18. októbra premení na vonkajšie expozície digitálnej a kreatívnej kultúry. Signal festival predstaví súčasné vizuálne umenie vo verejnom priestore a prepojí moderné technológie s historickými kulisami Prahy. Zdá sa, že čarovnú hru svetiel nezastaví ani pandémia.

Festival sa odohráva aj v parkoch a záhradách... Foto: Giegling, Signal festival
signal-6 Festival sa odohráva aj v parkoch a záhradách mesta. 10^100, 2019

Negatívne dosahy ľudského správania na okolie patria k horúcim spoločenským témam. Problémy s odlesňovaním krajiny, hromadením odpadu alebo so zvyšovaním uhlíkovej stopy sa týkajú každého z nás. Počas prechádzky pražskými štvrťami Karlín, Staré Mesto a Holešovice sa návštevníkom naskytne pohľad na unikátnu hru so svetlom, interaktívne inštalácie a videomapping na fasády historických domov aj kostola. Tohtoročný festival predvedie 15 inštalácií spoločne so sprievodným programom a zároveň predstavuje nové výzvy. Pôvodnou myšlienkou bolo spracovať environmentálne otázky, s príchodom koronakrízy však viacerí umelci do svojich diel zapojili aj dojmy z aktuálnej situácie, odlúčenia a karantény.

Patrí k nim napríklad nemecké štúdio Weltraumgrafik, ktoré stojí za tohtoročným videomappingom na Kostol sv. Cyrila a Metoda na Karlínskom námestí. „Baví nás objavovať nové možnosti žánru. Štúdio Weltraumgrafik zaujímavo interpretuje tému festivalu, ich projekcia je abstraktná a hypnotická. Reagujú na svetovú pandémiu, ktorá zmenila všetko, ale nie všetko k zlému. Katastrofu vnímajú ako nový začiatok. Nechceme byť len negatívni a smutní a spolu s umelcami by sme radi hľadali nevšedné riešenia a alternatívne scenáre,“ hovorí vedúci programu festivalu Matěj Vlašánek.

Čarovná hra svetla a tmy. Space &... Foto: Nohlab, 2019, Signal Festival
signal-14 Čarovná hra svetla a tmy. Space & Possibilities

Pandémia má vplyv aj na celkovú podobu festivalu, na ktorom budú platiť prísne hygienické opatrenia. „Od začiatku krízy sme vedeli, že chceme festival uskutočniť a jeho bezpečnosť sme intenzívne riešili s poprednými českými epidemiológmi,“ hovorí riaditeľ festivalu Martin Pošta. „Maximálne sme skrátili čas, počas ktorého sa návštevníci zdržia vo vnútorných inštaláciách, plánujeme dôkladné hygienické opatrenia pre personál a samozrejmosťou je častá dezinfekcia priestorov festivalu. Všetky priestory sú uspôsobené tak, aby bolo možné s rezervou dodržať nevyhnutné rozstupy.“

V dôsledku obmedzeného cestovania a snahy minimalizovať uhlíkovú stopu, ktorú zvyčajne zanecháva prítomnosť zahraničných autorov, pochádza väčšina diel na tohtoročnom festivale od českých vizuálnych umelcov. K najvýraznejším patrí Milena Dopitová, konceptuálna umelkyňa sociálneho zamerania. Vo svojom diele Jeff pri vodnej elektrárni na ostrove Štvanice reaguje na vplyv modernej spoločnosti na prírodu okolo nás. Objekt na ostrove pripomína čerpadlo určené na ťažbu ropy, ktoré výrazným ozvučením a veľkolepým osvetlením láka k obdivu.

Predstavuje závratné bohatstvo a zároveň nezdravú existenciu a negatívny vplyv správania človeka na okolité prostredie. Chce upozorniť na priority a hodnoty, ktorým dnes a denne veríme, rovnako ako motivovať k šetrnosti a k zdravému a šťastnému bytiu.

Nevšedný zážitok sa naskytne aj pri návšteve Anežského kláštora, kde vizuálny umelec Jiří Černický predstaví svoju tajomnú projekciu morských živočíchov schovaných v hlbinách oceánu, ktoré sa pod jeho rukou menia na nositeľov ekologického posolstva.

Božie mlyny, 2019 Foto: Pavel Kubička, Signal festival
signal-5-scaled Božie mlyny, 2019

K novinkám tohto ročníka patrí festivalová trasa po Holešoviciach s viacerými inštaláciami, ktoré stoja za návštevu. Umelkyňa Kateřina Blahutová v parku Stromovka konfrontuje divákov s témou odlesňovania krajiny, v interaktívnej inštalácii Živý les predkladá návštevníkom priamo pred oči kúsok zdevastovaného lesa. Upozorňuje na vážny problém českej krajiny, ktorej zdravie bolo narušené súhrou nešťastného hospodárenia a dosahov globálnej klimatickej situácie. Inštalácia však ponúka riešenie, možnosť spoločne skúsiť Plán B. Návštevníci totiž môžu vniesť do mŕtveho lesa život a zároveň prispieť na výsadbu vhodných nových stromov do krajiny.

Holešovická trasa okrem toho láka aj veľkolepou 3D projekciou španielskeho štúdia Onionlab na Průmyslovom paláci. Inštalácia pracuje s kombináciou svetla a videa, kde svetlo predstavuje poškodenie životného prostredia a video symbolizuje Zem, prírodu a ľudí. Reaguje tak na svetovú pandémiu, ktorá zmenila život človeka na planéte a okrem zdravotnej krízy prispela k zlepšeniu životného prostredia.

Signal festival je hrou svetiel. Ghost in the... Foto: Klára Horáčková, Signal Festival
signal-10 Signal festival je hrou svetiel. Ghost in the Machine.,2019

Okrem vonkajších inštalácií, ktoré sú zadarmo, predstaví Signal aj štyri platené inštalácie v Průmyslovom paláci, Planetáriu Praha, Hauch Gallery a záhrade Anežského kláštora. Návštevníci si ich môžu prezrieť po zakúpení Signal Passu.

Organizátori už od jari spolupracujú s hygienikmi a ďalšími odborníkmi, aby umožnili hladký a bezpečný priebeh obľúbeného festivalu. Návštevníkov vyzývajú, aby boli ohľaduplní, zodpovední a za každých okolností nosili rúška. Hygienické opatrenia pripravuje Signal Festival podľa platných vyhlášok a vládnych opatrení v spolupráci s bezpečnostnými odborníkmi z pražskej firmy Crowd Safety, ktorá sa starala okrem iného o prípravu opatrení v rámci prvej vlny pandémie COVID-19 pre Magistrát hlavného mesta Prahy alebo koordinovala bezpečný priebeh osláv 17. novembra 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Signal Festival