Socha pápeža vrhajúceho balvan do červenej vody vyvolala posmech

Spory v Poľsku vyvolala socha zosnulého pápeža Jána Pavla II. Dielo sochára Jerzyho Kalinu na nádvorí Národného múzea vo Varšave stelesňuje poľského rodáka, ako v pápežskom odeve vrhá balvan pri červeno sfarbenej vodnej ploche.

02.10.2020 06:00
socha Ján Pavol II Varšava Foto: ,
Kontroverzná socha pápeža Jána Pavla II. stojí pred Národným múzeom vo Varšave.
debata (5)

„V Kalinovom poňatí nie je Ján Pavol II. bezmocným starým človekom (…), ale titanom s nadľudskou silou,“ pochvaľuje si ministerstvo kultúry, ktoré na inštaláciu podľa časopisu Wprost vynaložilo 125 000 zlotých (v prepočte 27 495 eur).

„Kompozícia sa nepodarila. Namiesto pátosu vyšla umelcovi groteska,“ usúdil o vyznení diela Piotr Rypson, ktorý pôsobil ako riaditeľ Národného múzea. „Umelec má privilégium páchať šialenstvo i hlúposti,“ ironicky pripustil podľa novín Gazeta Wyborcza. Podľa denníka dielo verejnosť pobavilo či vydesilo, ale málokto zostal ľahostajný. „Mimoriadne neefektívna metóda chytania kaprov,“ poznamenal jeden z komentátorov na sociálnych sieťach. „Každý národ má také Červené more, aké si zaslúži,“ dodal ďalší.

To je bomba stokrát väčšia ako dúhová vlajka pred kostolom a všetky dúhy na svete. Modlím sa, nech tu ešte chvíľku vydrží

„Keď som to prvýkrát uvidel, pomyslel som si: jaj, to je ale odvážny happening a nové umenie! Akým zázrakom neprišiel minister kultúry a všetci tajní s majákom a so sirénou, aby odstránili vraždiaceho pápeža brodiaceho sa v krvi svojich obetí a hľadajúceho niekoho, koho by kameňoval? To je bomba stokrát väčšia ako dúhová vlajka pred kostolom a všetky dúhy na svete. Modlím sa, nech tu ešte chvíľku vydrží,“ napísal novinár Leszek Talko.

Kalina je podľa zlých jazykov obľúbencom terajšieho režimu. Je totiž tiež autorom varšavského pomníka obetiam leteckej katastrofy pri Smolensku, pri ktorej pred desiatimi rokmi prišiel o život vtedajší prezident a brat šéfa vládnucej strany Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí. Možno aj preto sa opozične naladení vtipkári odhodlali na happening, keď do bazénika s pápežovou sochou vypustili obriu nafukovaciu kačičku v narážke na prezývku Jaroslawa Kaczyńského „Káčer“.

Autor pri vernisáži vysvetľoval umiestnenie pápežovej sochy pri červeno sfarbenej vodnej ploche ako parafrázu na rieku Jordán, červenú vlajku a zámer komunistov ovládnuť celý svet, ale triumfujúci pápež do súkolesia komunizmu vrhá kameň. A zároveň je socha v protiklade s dielom talianskeho umelca Maurizia Cattelana La Nona Ora, ktoré stelesňuje Jána Pavla II. padajúceho pod váhou meteoritu. To poľských konzervatívcov pobúrilo. Ján Pavol II. na čele katolíckej cirkvi, v Poľsku veľmi váženej, je považovaný za jeden z faktorov, ktoré prispeli k pádu komunistických režimov v strednej a vo východnej Európe na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Pavol II.