Kontroverzná socha pobúrila rakúskych aktivistov

Socha bývalého antisemitského starostu mesta Viedeň, ktorý inšpiroval Adolfa Hitlera, sa stala ústrednou témou súperiaceho ľavicového a pravicového krídla. Skupina aktivistov proti rasizmu postavila v nedeľu okolo sochy "stráž hanby".

08.10.2020 13:00
debata

Na sochu Karla Luegera, stojacu na viedenskom bulvári Ringstrasse, aktivisti v uplynulých mesiacoch viac ráz nasprejovali červené nápisy Schande (hanba).

Inšpirovali sa pritom americkým hnutím Black Lives Matter a nedávnymi protestmi, počas ktorých ľudia strhávali v niektorých častiach sveta sochy historických osobností spojených s rasizmom.

Skupina rakúskych umelcov počas noci na pondelok pripevnila na podstavec sochy dva pozlátené nápisy Schande a postavila okolo nej stráž, aby tak zamedzila opatreniam zo strany mesta.

Skupina mužov, ktorých rakúske médiá označujú za krajne pravicových aktivistov, odstránila pozlátené nápisy dlátom a kladivom. Na mieste zasahovala polícia, ktorá sochu obkľúčila.

Podľa aktivistov patrí socha na „smetisko dejín“ a mali by ju odviezť do múzea. Správa o tom, že mesto plánuje do piatka grafiti vyčistiť, aktivistov pobúrila. Zároveň mesto žiadajú, aby vymyslelo plán na prestavbu sochy.

Karl Lueger bol starostom Viedne od roku 1897 až do smrti v roku 1910. Socha bola odhalená v roku 1926. Dovolával sa oslobodenia kresťanského ľudu od židovskej nadvlády. Hitler považoval Luegera za svoj vzor. Citoval ho i vo svojej knihe Mein Kampf.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #socha #antisemitizmus #Karl Lueger