Na výstave Snívaj!? sa zaspať nedá. V Mirbachovom paláci vystavuje Koller, Mlynárčik, Sikora a ďalší

Pre milovníkov výtvarného umenia je výstava Snívaj!? v bratislavskom Mirbachovom paláci vynikajúcou príležitosťou pozrieť si diela umelcov, ktorí sa uplatnili aj na medzinárodnej výtvarnej scéne, ale predovšetkým vírili hladinu v stojatých vodách domáceho socialistického realizmu. Neboli celkom neznámi, hovorilo sa o nich a občas ich diela prenikali aj na verejnosť.

08.10.2020 11:45
kristina sirkova Foto:
Výstava Snívaj!?, ktorej kurátorkou je Kristína Zaťko Jarošová (na snímke), je v Mirbachovom paláci do 29. novembra.
debata

Však v Mirbachovom paláci sú diela z rôznych období, aj z rokov uvoľnenia. Vystavujúci umelci patria k tým, čo vždy provokovali, a je zaujímavé zistiť, že to stále trvá. Dnes sú teda už uznaní aj v zahraničí, ale naša verejnosť ich často ešte len spoznáva.

Na výstave sú diela Milana Adamčiaka, Petra Bartoša, Juraja Bartusza, Márie Bartuszovej, Milana Dobeša, Stana Filku, Milana Grygara, Jozefa Jankoviča, Igora Kalného, Michala Kerna, Júliusa Kollera, Otisa Lauberta, Denisy Lehockej, Juraja Meliša, Alexa Mlynárčika, Ilony Németh, Romana Ondáka, Rudolfa Sikoru, Dezidera Tótha/Monogramistu T. D., Jany Želibskej. Mená sú to lákavé, tvorba umelcov rozmanitá.

Dá sa povedať, že smelo snívali. Ich diela boli nielen dialógom s dobou, ale mali trvalú hodnotu, čo potvrdzuje výstava, ktorá v Galérii mesta Bratislavy potrvá do 29. novembra. O projekte Snívaj!? nám porozprávala kurátorka a riaditeľka Art Fondu (Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia) Kristína Zaťko Jarošová.

V názve výstavy je výkričník aj otáznik. Znamená to, že táto tvorba má stále čo povedať a stále sa aj na niečo pýta?

Výstava Snívaj!? mapuje umelecké úniky predstaviteľov alternatívnej a neoficiálnej výtvarnej scény do vlastného sveta. V ňom nachádzali počas normalizácie v bývalom Československu živnú pôdu a priestor na snívanie a rozmýšľanie o slobodnom svete. Bolo to nielen možnosťou (?), ale priam nevyhnutnosťou (!). Snívanie však v tomto prípade nezostáva na úrovni romantického rojčenia, ale polemicky reflektuje vtedajšiu spoločenskú, politickú a kultúrnu situáciu.

Čo všetko spája vystavujúcich umelcov?

Na výstave sú diela dvadsiatich popredných slovenských výtvarníkov a výtvarníčok z obdobia od 60. rokov po súčasnosť, ktorí išli proti prúdu a zároveň absolútne s dobou, čo sa týka svetového umenia. Aj vďaka tomu zažívajú medzinárodný úspech a sú skutočným prínosom Slovenska do svetových dejín umenia. Zároveň sú ich diela aj súčasťou zbierky Art Fond, ktorá vzniká od roku 2015 a je prvou inštitucionálnou zbierkou svojho druhu na Slovensku.

Detail diela Stana Filka Oltár súčasnosti na... Foto: Foto: Martin Marenčin
mala Diela Stano Filko - Oltar sucasnosti detail Detail diela Stana Filka Oltár súčasnosti na výstave Snívaj!?

Dá sa teda povedať, že výstava láka hviezdami?

Aj napriek tomu, že ide o etablovaných výtvarníkov, mnohí z nich vystavujú na Slovensku sporadicky a paradoxne ich práce máme možnosť stretať viacej v zahraničí. Pre návštevníkov je to teda jedinečná príležitosť vidieť tvorbu týchto umelcov pokope, vo vzájomnom dialógu. Nezameriavali sme sa na „hviezdy“, ale cez tematické okruhy – Kozmos, Politika, Príroda, Poézia každodennosti a intimita – chceli sme rozpovedať príbeh posledných piatich dekád cez rovnocenne silné umelecké výpovede.

Akoby ste vyjadrili hlavný zmysel tejto výstavy?

Výstava Snívaj!? upriamuje pozornosť na silnú generáciu „odložených“ umelcov, ktorí dodnes patria ku kľúčovým kapitolám našich dejín umenia a zanechávajú významnú stopu aj na medzinárodnej výtvarnej scéne. Zaujímavá je nielen pre ich jedinečný a radikálny umelecký prejav, ale aj pre bytostné posolstvá, ktoré sú dodnes aktuálne. Verím však, že každého návštevníka dokáže na výstave osloviť niečo iné, v čom si nájde vlastný zmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Kristína Jarošová #Mirbachov palác #Snívaj!?