V Mexiku odstránili sochu Krištofa Kolumba

Úrady v hlavnom meste Mexika odstránili v sobotu sochu "objaviteľa Ameriky" Krištofa Kolumba, ktorá v krajine vyvoláva spory.

11.10.2020 16:30
Kolumbova socha v Mexico City Foto:
Socha Krištofa Kolumba v hlavnom meste Mexika.
debata (1)

Sochu z podstavca sňali len dva dni predtým, ako ju chceli zvrhnúť miestni aktivisti. Podľa mexického ministerstva kultúry ju však údajne odviezli z dôvodu údržby.

Primátorka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová uviedla, že po obnove by dielo opäť mohli vrátiť na pôvodné miesto, s čím však nesúhlasia miestni aktivisti.

Tí nedávno ohlásili, že sochu slávneho moreplavca strhnú v pondelok 12. októbra, teda v deň, keď sa v Mexiku oslavuje objavenie Ameriky. Aj aktivisti v USA už v posledných mesiacoch strhli niekoľko Kolumbových sôch, tvrdiac že sú symbolom genocídy a zneužívania domorodého obyvateľstva.

V Mexiku je 12. október známy ako „Día de la Raza“, čo znamená Deň rasy. Názov nesie na počesť zmiešanej populácie Mexika, ktorá pozostáva z potomkov Európanov a pôvodného indiánskeho obyvateľstva.

„Možno by malo zmysel otvoriť kolektívnu úvahu o tom, čo tento deň predstavuje, hlavne v kontexte nadchádzajúceho roku,“ povedala Sheinbaumová. V roku 2021 totiž uplynie 500. výročie dobytia Aztéckej ríše.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #socha #Krištof Kolumbus