Ministerka kultúry Milanová: Chceme vám pomôcť, vyplňte formulár, zaregistrujte sa

Ministerka kultúry Natália Milanová vyzýva umelcov aj ľudí iných prosesií pracujúcich v nezávislej kultúre, aby vyplnili registračný formulár na stránke ministerstva. Na jeho základe dokáže štát vyčísliť dopady pandémie na ľudí v kultúrno-kreatívnom priemysle a poskytnúť im pomoc.

13.10.2020 16:45
Natalia Milanová Foto:
Ministerka kultúry SR Natália Milanová
debata

Ministerka kultúry Natália Milanová vyzýva umelcov aj ľudí iných profesií pracujúcich v nezávislej kultúre, aby vyplnili registračný formulár na stránke ministerstva. Na jeho základe dokáže štát vyčísliť dopady pandémie na ľudí v kultúrno-kreatívnom priemysle a poskytnúť im pomoc. Formulár bude spustený od 9. do 19 októbra do polnoci a má poskytnúť relevantné dáta pre ministerstvo financií na vyčlenenie finančnej pomoci. Jej výšku ministerka neuviedla.

Okrem formulára je na ministerstve k dispozícii call centrum, kde má päť pracovníkov každý pracovný deň od 9. do 16. hodiny záujemcom pomôcť pri vypĺňaní formulára, aj mailová adresa, kde môžu získať radu prakticky okamžite. „Hoci sme konfrontovaní s číslom 220-tisíc pracovníkov, po piatich dňoch od spustenia ministerstvo eviduje len 1708 kompletných a 5399 neúplných žiadostí,“ uviedla ministerka. Formulár je podľa nej pritom zostavený čo najjednoduchšie. „Sme pripravení a chceme poskytnúť pomoc. Prosím, vyplňte ho, venujte 5 minút zo svojho času, lebo potrebujeme mať reálne dáta,“ uviedla ministerka. Ako dodala, bez reálnych údajov sa s ministerstvom financií bude o pomoci rokovať veľmi ťažko.

Ministerka nevylúčila, že v prípade potreby ostane formulár otvorený aj dlhšie, ale najlepšie by bolo zozbierať údaje čím skôr, ešte teraz počas desiatich dní (do 19. októbra). Ministerstvo kultúry nedisponuje vlastnými zdrojmi na podporu ľudí v kultúrno-kreatívnom priemysle, zasiahnutými ekonomickými dôsledkami pandémie. Pomoc musí ministerka Milanová vyrokovať s ministrom financií Eduardom Hegerom. Ten prísun peňazí podmieňuje relevantnými dátami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MK SR #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová