Lockdown v galériách: Rušia vernisáže a workshopy, ale nezatvárajú

Najnovšie protiepidemické opatrenia zasiahnu aj galérie. Zostanú síce otvorené, ale dotknú sa ich zákazy organizovania hromadných podujatí a zhromažďovania sa viac ako šiestich ľudí.

14.10.2020 06:00
Foto Simon Luptak SNG Foto:
Slovenská národná galéria bude otvorená aj pre šiestich ľudí, programy bude ponúkať aj on-line.
debata

To znamená, že musia kontrolovať počet návštevníkov a súčasne zastaviť všetky pripravované akcie. Galérie sa tak po novom musia zaobísť bez vernisáží, verejných diskusií, prednášok, koncertov, workshopov, kurzov či programov pre školy.

Potvrdila to i hovorkyňa Slovenskej národnej galérie Bohdana Hromádková. „Bohužiaľ, museli sme zrušiť všetky živé sprievodné programy – kurátorské výklady, programy pre rodiny s deťmi a podobne. Vzdelávacie kurzy pre všetky vekové kategórie, ktoré doteraz prebiehali formou stretnutí, plynule prejdú do on-line priestoru, a vďaka materiálom a podkladom, ktoré máme pripravené už dlhší čas, budú prihlásení účastníci v kurzoch pokračovať prostredníctvom elektronickej komunikácie,“ uviedla pre Pravdu. SNG pripravuje i rôzny digitálny obsah a on-line programy, o ktorých bude priebežne informovať.

V Schaubmarovom mlyne v Pezinku, ktorý je súčasťou Slovenskej národnej galérie, sa pod vplyvom udalostí rozhodli, že sa budú väčšmi orientovať na individuálnych návštevníkov. „Predvídali sme, že sa situácia zhorší. Jediné, čo teraz rušíme, je hudobno-tanečné predstavenie, ktoré sa malo konať v piatok,“ informovala riaditeľka Veronika Němcová. Ako dodala, chystajú aj nejaké on-line formáty, no uvedomujú si, že na internete je ich veľa.

„Preto hľadáme cestu, ako sa čo najlepšie priblížiť návštevníkom, lebo považujeme za dôležité zostať s nimi v kontakte,“ zdôvodnila Němcová s tým, že pamätajú aj na umelcov, ktorým koronakríza siahla na živobytie. Chceli by im pomôcť. Pokiaľ ide o návštevnosť, v tom riaditeľka až taký problém nevidí. „Vieme to zariadiť tak, aby sme dovnútra naraz nepustili viac ako šesť ľudí,“ vysvetlila.

Novým okolnostiam sa už prispôsobujú aj v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici, ktorej zriaďovateľom je samosprávny kraj. „Vzdali sme sa vernisáží a spoločenských podujatí. Tento týždeň sme museli zrušiť tvorivú dielňu, kam sa už prihlásilo desať ľudí,“ uviedol riaditeľ galérie Maroš Rovňák. Expozície však ponechajú otvorené. Budú dbať na stanovený počet návštevníkov a dodržiavanie hygienických predpisov. „K nám nechodieva desať ľudí naraz. Väčšinou tak do štyroch, čo sa dá ustrážiť,“ zdôraznil Rovňák.

Výhodu majú tiež v tom, že on-line prehliadky využívali už počas prvej vlny koronavírusu – tak na svojom internetovom portáli, ako aj na facebooku. On-line fungujú i teraz. „Máme kvalitné 3D skeny. On-line sa tak návštevníkom v 3D zobrazia celé výstavné priestory. Môžete si spraviť aj virtuálnu prehliadku,“ priblížil riaditeľ.

Zatiaľ čo galérie, ktorých zriaďovateľom je štát alebo samospráva môžu počítať s ich finančnou podporou, súkromné galérie sú na tom horšie. Zostali zväčša odkázané samy na seba. Ako napríklad Galéria Schemnitz v Banskej Štiavnici. Tá bude musieť zrušiť rôzne rozbehnuté projekty ako prezentácie, diskusie s umelcami a kurátormi či prednášky pre školy. Samotných návštevníkov sa však opatrenia nedotknú.

„Sme malá galéria. Väčšinou k nám prichádzajú len dvaja, traja ľudia, prípadne rodina. Väčšie skupiny sú skôr výnimočné, takže vieme zabezpečiť, aby tu naraz nebolo viac ako šesť ľudí,“ prezradila riaditeľka Silvia Herianová. Ako však priznala, nižšiu návštevnosť oproti minulým rokom už pocítili, pretože im výrazne ubudli zahraniční hostia. „Tohto roku sa vytratili. Vlani počas sezóny za deň prišlo aj 40 návštevníkov, teraz sme už také počty nemali,“ porovnala Herianová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #galérie #lockdown