Vláda schválila zákon na pomoc pre ľudí z kultúry od ministerstva

Ľudia z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu sa dočkajú ďalšej pomoci. Len týždeň po tom, ako vláda schválila novelu zákona o poskytovaní dotácií, prišla ministerka kultúry Natália Milanová s ďalším návrhom, ktorý by mal zmierniť dosahy koronakrízy na umelcov a ďalších pracovníkov v sektore.

15.10.2020 06:00
SR MK TK financie fond podpora BAX Foto:
O mimoriadnej pomoci informovala v sobotu ministerka kultúry Natália Milanová. Záujemcovia o podporu budú musieť vypracovať projekt a na základe neho im bude poskytnutá podpora.
debata

Vláda Igora Matoviča nový zákon v stredu 14. októbra odobrila a posunula do parlamentu.

Jedným z navrhovaných opatrení je, aby dvojpercentný príspevok, ktorý umelci odvádzajú do umeleckých fondov (Literárny fond, Hudobný fond či Fond výtvarných umení), bol na budúci rok iba dobrovoľný. Pokračuje aj ochrana pre usporiadateľov rôznych festivalov a iných kultúrnych podujatí. Tá sa má týkať akcií, ktoré sa mali konať do 30. júna budúceho roka, ale pre pandémiu koronavírusu ich zrušili, alebo budú musieť zrušiť.

Predĺži sa tiež možnosť posunúť platnosť zakúpených vstupeniek až do 30. júna 2022. Ak záujemca nebude súhlasiť s náhradným termínom podujatia, prípadne bude žiadať vrátenie peňazí za vstupné, organizátor na to bude mať i naďalej 13 mesiacov od pôvodného termínu podujatia.

Vďaka zákonu sa výrazne rozšíri aj možná podpora z verejnoprávnych fondov – Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Po novom budú môcť poskytovať priamu pomoc na zmierňovanie mimoriadnych situácií, akou je i pandémia koronavírusu, čo dosiaľ nebolo možné.

„Náš zákon nadväzuje na anticovidovú novelu 1, ktorá predlžuje platnosť zakúpených vstupeniek, prípadne ich nahradzuje vouchermi. Takisto ,uvoľňuje ruky‘ verejnoprávnym podporným fondom, ktorým vytvára predpoklady pre využívanie eurofondov na riešenie mimoriadnych situácií v kultúre, akou sú aj dopady pandémie COVID-19 na kultúru a kreatívny priemysel. Tento zákon je dôležitou dvojičkou pre náš dotačný zákon,“ vysvetlila Milanová.

Audiovizuálny fond získa napríklad právo udeľovať mimoriadne štipendiá aj technickým zložkám, ktoré sa podieľajú na vzniku audiovizuálnych diel, ako sú kameramani, zvukári, strihači a ďalší. Okruh oprávnených žiadateľov sa rozšíri aj v prípade Fondu na podporu umenia, kde pribudne možnosť podporiť návštevnosť a prevádzku organizácií pôsobiacich v oblasti umenia a kreatívneho priemyslu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MK SR #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová