Múzeá sú otvorené, zrušili len podujatia

Múzeá na Slovensku ostávajú napriek zákazu hromadných podujatí otvorené, dodržiavajú bezpečnostné predpisy. Zrušili len plánované podujatia a mnohé pre návštevníkov pripravili aj online prehliadky či prezentácie svojich zbierok.

16.10.2020 08:18
debata

Múzeá na Slovensku ostávajú napriek zákazu hromadných podujatí otvorené, dodržiavajú bezpečnostné predpisy. Zrušili len plánované podujatia a mnohé pre návštevníkov pripravili aj online prehliadky či prezentácie svojich zbierok.

Jeden návštevník na 15 metrov štvorcových

"Podľa nariadení Ústredného krízového štábu, ktorý prijal prísnejšie opatrenia pre rýchlo sa zhoršujúcu pandemickú situáciu, pre nás naďalej platí: Múzeá, galérie a knižnice podliehajú opatreniam ako prevádzky – na 15 metrov štvorcových jeden návštevník,“ vysvetľuje Carmen Cilipová z Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Je povinné nosiť rúška v expozíciách, povinná je tiež dezinfekcia rúk pri vstupe do múzea a zabezpečujú pravidelnú dezinfekciu dotykových plôch a priestorov. Múzeá zrušili alebo presunuli na neurčito všetky plánované hromadné podujatia.

Na archívnej snímke z leta sú zlaté ruky v... Foto: Pravda, Ivan Majersky
POklad Inkov, zlaté ruky s modelkami Na archívnej snímke z leta sú zlaté ruky v nadživotnej veľkosti, ktoré sú jednou z mnohých atrakcií výstavy. Bez rúšok už na výstave Poklad Inkov nestretnete nikoho, múzeá dodržiavajú prísne bezpečnostné opatrenia. Výstava trvá do konca októbra na Bratislavskom hrade.

Slovenské národné múzeum spravuje 18 špecializovaných múzeí po celom Slovensku, ktoré tiež zostávajú otvorené. "Návštevníci si tak stále môžu pozrieť všetky aktuálne výstavy a expozície. Ich zoznam, rovnako aj informácie o aktivitách v online priestore sú na webovej stránke SNM na sociálnych sieťach jednotlivých múzeí SNM, informuje Jozef Bednár, PR manažér Národného múzea. Samozrejme, vstup pre návštevníkov do múzeí SNM je možný len za dodržania prísnych bezpečnostných podmienok – rúška na tvári, dezinfekcia rúk, meranie teploty a skupiny maximálne 6 ľudí, bez lektorovania.

Slovenské národné múzeum registruje od marca tohto roku pokles návštevnosti v dôsledku pandémie približne o 55%, čo ku koncu septembra (v porovnaní s minulým rokom) predstavuje stratu na vstupnom 1 667 732 eur.

"Východoslovenské múzeum v Košiciach nezatvára svoje brány, zatiaľ fungujeme podľa klasických otváracích hodín, samozrejme pri dodržiavaní všetkých platných nariadení s COVID-19,“ potvrdzuje Katarína Ščerbanovská z Východosloven­ského múzea. Múzeum zároveň prezentuje aktuálne výstavy a expozície v online priestore.

"Momentálne sa sústredíme na návštevníkov v expozíciách a na výstavách, ktoré ponúkame do konca roka,“ hovorí Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Medzi aktuálne výstavy a podujatia banského múzea patria Dušičky z Nového zámku (31. 10.) alebo výstava ilustrácií Vladimíra Krála pod názvom TOTO! je Kabinet ilustrácie XIII.- Vladimír Král. "Keď čítate knižku, ktorú Vladimír Král ilustruje, je to akoby ste prišli do divadla. Fakt. Postavy sa pohybujú medzi kulisami, všetko – zvieratá, ľudia aj veci. Originály sa oplatí vidieť,“ uvádza múzeum na svojej stránke. Ďalšia výstava Martin Piaček: SAD. Stručný archív daru bude sprístupnená 22. októbra.

Umelá pijavica, lekársky prístroj z 19.... Foto: TASR, Branislav Caban
SR Rimavská Sobota múzeum umelá pijavica BBX Umelá pijavica, lekársky prístroj z 19. storočia zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.

Aj Gemersko-malohontské múzeum je prístupné verejnosti a ponúka prehliadku stálej expozície a krátkodobých výstav. Počas prehliadky stálej vlastivednej expozície múzea môžu návštevníci vidieť napríklad zvláštny, skôr bizarný lekársky prístroj, tzv. umelú pijavicu. Prístroj sa používal v 19. storočí ako náhrada pijavice, najmä pri operácii uší a očí. Medzi aktuálne výstavy patrí Vyšívaná história reformácie na Slovensku.

Múzeum cez 3D okuliare, videá, či podcasty

V on-line priestore už teraz bežia viaceré aktivity, ktoré návštevníkom môžu nahradiť osobnú návštevu. Napríklad Múzeum moderného umenia Andyho Warhola vo videu na svojej stránke približuje umeleckú zbierku a interiéry, ale ponúka aj vizuálno-textový seriál o múzeu a jeho aktivitách na sociálnych sieťach.

Video približuje príbeh legendárnych Campbellových polievok, ktorý mal premiéru v júli 1962, keď vôbec prvýkrát Warhol samostatne vystavoval vo Ferus Gallery v Los Angeles

"Pokračuje náš špecifický formát výstav pod spoločným názvom „STAGE“ – október prinesie témy ako Deň komiksov, Deň ochrany zvierat, John Lennon, v novembri predstavíme napríklad Júliu Warholovú,“ pozýva Carmen Cilipová. Online výstavy sú rozvrhnuté podľa kalendára a sú spojené so životom a tvorbou Andyho Warhola, návštevník si v daný deň nájde na stránke múzea texty a fotografie súvisiace s konkrétnou udalosťou alebo osobnosťou v kontexte s Warholom alebo múzeom.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach tiež pokračuje s jesennou edíciou online prezentácie audiovizuálnej série pod názvom COVID-EOS project/MMUAW 2.0. "Tento multimediálny projekt vznikol v úzkej spolupráci múzea, Fakulty umení Technickej univerzity, platformy MAO/DIG a MediaParku, zatiaľ boli prezentované štyri videá z tejto edície,“ približuje Cilipová. Od polovice novembra pripravujú aj sériu podcastov na tému Andy Warhol, pop-art a súčasné umenie – na sociálnych sieťach a web stránke múzea a zároveň chystajú vzdelávacie online aktivity pre materské, základné aj stredné školy.

Oravské múzeum v sekcii blog ponúka na svojej stránke sériu zaujímavých odborných článkov z dejín Oravy. Podobné informácie návštevníci nájdu aj na sociálnych sieťach, sú doplnené aj o zaujímavé fotografie. "Múzeum momentálne pripravuje krátky film VR 360, kde návštevníci budú mať možnosť vidieť aj cez 3D okuliare reálny pohľad na expozície Oravského hradu a zaujímavé miesta, ktoré nie sú bežne dostupné,“ dodáva Mária Jagnešáková, riaditeľka múzea.

Virtuálnu prehliadku ponúka návštevníkom aj Múzeum mincí a medailí v Kremnici. „Na našej stránke môžu nahliadnuť do expozícií múzea a prostredníctvom informačných bodov sa zoznámiť s vybranými exponátmi a témami. Dozvedia sa tak niektoré zaujímavosti nielen z dejín peňazí a medailérstva na území Slovenska, ale aj z histórie mesta Kremnica, jeho baníctva, hutníctva a slávnej kremnickej mincovne,“ na virtuálnu prehliadku expozícií Líce a rub peňazí a Mestský hrad pozýva Miriam Kostrianová. Online prezentácia by mala návštevníkov webovej stránky povzbudiť k návšteve samotného múzea a jeho ďalších výstav, kde si vzácne exponáty môžu pozrieť "zblízka“. Od 9. septembra v Meštianskom dome č. 32/38 na Štefánikovom námestí v Kremnici otvorili aj novú dlhodobú výstavu s názvom Strela jasná okovaná! Kremnický meštiansky strelecký spolok a jeho terče.

Cez Facebook zverejní videoprezentáciu o najnovších archeologických výskumoch Gemersko-malohontského múzeaum. V sobotu 17. októbra o 14.00 bude prezentovať pozoruhodné výsledky najnovších archeologických výskumov múzea pod vedením archeológa PhDr. Alexandra Botoša, ako napr. výskum gotického kostola v Žípe, výskum žiarového pohrebiska z doby bronzovej v centre mesta Rimavská Sobota, výskum zaniknutého paulínskeho kláštora v Slavci – Gombaseku alebo výskum zaniknutého hradu Širkovce – Kapla. Videoprezentácia je náhradou prednášky, ktorá sa mala konať v priestoroch múzea pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie. V priebehu novembra predstavia verejnosti všestrannú životnú dráhu prvého riaditeľa Gemersko-malohontského múzea – Jánosa Fábryho (1830–1907), ktorý bol veľkým prínosom v oblasti školstva, výchovy, vzdelávania, zberateľstva a múzejníctva, každú stredu počas celého mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Gemersko-malohontské múzeum #Múzeum moderného umenia Andyho Warhola #Oravské múzeum #lockdown