Zomrel legendárny maliar Rudolf Krivoš, posledný galandovec

Miloval z celého srdca maľovanie a Slovensko. A hoci už vysilený chorobou, ktorá mu nedovolila ani stáť na nohách, tvoril do posledných chvíľ.

20.10.2020 13:27
Rudolf Krivoš Foto: ,
Akademický maliar Rudolf Krivoš (1933-2020), posledný člen legendárnej Skupiny Mikuláša Galandu, na archívnej snímke z roku 2010. Pri rozhovore pre Pravdu v roku 2017 sa odmietol fotografovať so slovami: "Aktuálna fotografia? A načo? Veď ja sa už vyhýbam aj zrkadlám!“
debata (1)

Sediac na posteli sníval a kreslil. Ľahkým tenkým čiernym fixom alebo perom. Vráskavá ruka mu lietala po papieri ako zamladi. Pod hrotom pera rodili sa sošné mužské figúry i nežné ženské hlavy v čepcoch. Na sklonku života sa vrátil aj k večnému motívu umelcov – k húževnatému Rytierovi smutnej postavy Donovi Quijotovi.

Akademický maliar Rudolf Krivoš zomrel v nedeľu. „Asi sa ponáhľal za svojou milovanou manželkou Violkou, našou mamičkou, ktorá skonala iba v marci,“ povedala dnes redakcii denníka Pravda dcéra Vanda. Rozlúčka s legendárnym výtvarníkom bude v pondelok 26. októbra v bratislavskom krematóriu. Rudolf Krivoš sa narodil 16. novembra 1933 v Tisovci, o mesiac by sa teda dožil 87 rokov.

Bol posledným žijúcim spoluzakladateľom slávnej Skupiny Mikuláša Galandu. Tá svojou tvorbou významne zasiahla do smerovania výtvarného umenia u nás. Galandovci nemali pevný, formálny výtvarný program, spájal ich však negatívny postoj k oficiálnej štátnej doktríne socialistického realizmu. Galandovci si hľadali vlastnú cestu, mohli by sme povedať, že čerpali z bohatstva národných tradícií a ľudových motívov, ale pretavili ich do moderného výrazu aj v európskom kontexte. Okrem Rudolfa Krivoša medzi galandovcov patrili Andrej Barčík, Anton Čutek, Vladimír Kompánek, Milan Laluha, Milan Paštéka, Andrej Rudavský, Ivan Štubňa a Pavol Tóth.

Rudolf Krivoš a svoj talent upozornil veľmi skoro. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave; štúdium úspešne ukončil na oddelení figurálnej maľby u profesora Jána Mudrocha a za diplomovú prácu – olejomaľbu Vo vinárni – získal v roku 1956 Cenu školy i takzvaný čestný rok. Poslednú veľkú výstavu mal Rudolf Krivoš v Mirbachovom paláci v Bratislave v roku 2017. Pre chorobu sa verejného života v ostatných rokoch nezúčastňoval, nevyjadroval sa ani pre médiá. Pre Pravdu, ktorú čítal takmer 60 rokov, však urobil výnimku, jeho posledný rozhovor vyšiel v našej sobotnej prílohe Víkend 16. decembra 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Krivoš