Súťaž Maľba vyhrala Natália Šimonová

Trinásty ročník súťaže Maľba má svoje laureátky a laureáta. Medzinárodná porota vidí najväčší potenciál v tvorbe Natálie Šimonovej, ktorej udelila prvé miesto a v dielach Ev van Hettmerovej a Miroslava Sandanusa.

24.10.2020 20:27
Natalia Simonova Foto:
Víťazkou toto ročníka Maľby je Natália Šimonová.
debata

Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov sa chce aj napriek pandémii dotknúť publika. Dvadsiatka diel, ktoré spomedzi stopätnásť prihlásených vybrala porota pod vedením predsedníčky, riaditeľky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej je vystavená v bratislavskej Galérii Nedbalka.

O umeleckých kvalitách a perspektíve mladej maľby diskutovala Alexandra Kusá s kurátorom Kunsthalle v rakúskom Kremse Andreasom Hofferom, českým kurátorom, spisovateľom a umeleckým publicistom Ondřejom Horákom a uznávaným maďarským maliarom Pálom Gerberom.

1, miesto Natália Šimonová Reťazák
1 Natalia Simonova Retazak 1, miesto Natália Šimonová Reťazák

Natália Šimonová pristúpila podľa odborníkov k maľbe inovatívne. V diele Reťazák kombinuje hrdzu a pastel. Ocenili silný autorský program, v ktorom sa Šimonová zameriava na výskum maliarskej hmoty, a prácu s neklasickými maliarskymi materiálmi. "Nerobí tak samoúčelne, ale využíva ich na podčiarknutie a interpretovanie témy. Dôsledne sa zaoberá vybranými motívmi verejného priestoru ako súčasti osobnej i sociálnej pamäti,“ priblížila predsedníčka poroty Alexandra Kusá.

2. miesto Ev van Hettmer, Positive vibes only
2 Ev van Hettmer Positive vibes only 2. miesto Ev van Hettmer, Positive vibes only

Druhé najlepšie dielo má v ťažkých časoch krízy symbolický názov Positive vibes only (Len pozitívne vibrácie). Jej autorka Ev van Hettmer v diele rozvíja štýl plošného a senzuálneho bad paintingu, ktorý je jej dlhodobým autorským programom a kontinuálne rozvíja aj témy ženskej sexuality či telesnosti. Vychádza z autentickej, intímnej skúsenosti a nahliada na ne bez pátosu, jej maliarsky rukopis je zdanlivo nedokonalý, detinský. Autorka vyhrala druhé miesto v súťaži už po druhýkrát.

3. miesto Miroslav Sandanus, Prázdnota
3 Miroslav Sandanus Prazdnota 3. miesto Miroslav Sandanus, Prázdnota

Trojicu najlepších uzatvára dielo s názvom Prázdnota. Jeho autorom je Miroslav Sandanus, ktorý má dlhodobý tematický program zameraný na environmentálnu problematiku a téme sa venuje aj vo víťaznom diele. Fascinujú ho skládky, odpad, zmeny poveternostných podmienok a ničivý dosah ľudskej činnosti na planétu. Porota ocenila spôsob, ako tieto situácie zobrazuje. Podľa jej vyjadrenia ich „Portrétuje“ v duchu klasickej tradície. Ako pekné až melancholické maľby s drsným odkazom. Práve tento kontrast prispieva k nečakanej naliehavosti jeho diela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia VÚB