V Mníchove dražili Hitlerove poznámky, šálky aj šifrovací stroj Enigma. Extrémistom však stačia aj lacné kópie

Mníchovský aukčný dom Hermann Historica usporiadal aukciu, v ktorej sa dražil aj zväzok kartičiek s poznámkami nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

25.10.2020 17:00
Nemecko Mníchov aukcia Foto: ,
Nedatovaná fotografia Adolfa Hitlera počas prejavu. Prominentná organizácia európskych Židpv kritizuje aukciu mníchovského aukčného domu, kde sa draží niekoľko ručne písaných poznámok k prejavom nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Dať takéto predmety na trh podľa nej odporuje logike a ľudskosti.
debata

Dajú sa na nich rozlúštiť slová písané energickou rukou, napríklad „židovský problém“, „práca“ alebo „obeť“. Dražba zbierky historických predmetov z obdobia po roku 1919 vzbudila pozornosť pre veľké množstvo položiek spätých s nacistickým vodcom, ktorý rozpútal 2. svetovú vojnu a genocídu šiestich miliónov európskych Židov. Dražili sa aj šálky s iniciálami Adolfa Hitlera z jeho čajového servisu a Hitlerove knihy.

Manažér aukčnej siene Bernhard Pacher však odmietol, že by predmety skončili v rukách stúpencov neonacizmu. Vraj si ich môžu dovoliť kúpiť len bohaté múzeá a súkromní zberatelia.

„Takmer nikto z kupujúcich nie je pravicový extrémistický neonacista, pretože tí takéto veci nepotrebujú. Uspokoja sa s kópiami, lacnými kópiami,“ povedal Pacher. „Nikto by neutrácal také peniaze za vytvorenie súkromného oltára s Hitlerovými memorabíliami,“ uisťoval Pacher.

Predajné ceny ale jasne ukázali, že o relikvie tesne späté so zločinmi vojnového vodcu je stále väčší záujem. Napríklad blok poznámkových kariet so spojením „židovský problém“ z prejavu k novým vojenským dôstojníkom z roku 1939 sa predal za 34 000 eur. Poznámky k prejavu k charitatívnej organizácii z roku 1935 vyniesli 12 500 eur.

Medzi ďalšími predmetmi v dražbe sú napríklad exemplár nemeckého šifrovacieho stroja Enigma, ktorý by sa podľa expertov mohol predať až za 70 000 eur, alebo tiež uniformy či vojenské odznaky. „Keďže wehrmacht mal vyše šesť miliónov vojakov, naozaj nie je problém na strane ponuky,“ konštatoval Pacher.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Mníchov #Adolf Hitler