Stredoslovenské múzeum nespí. Cestuje, vzdeláva a číta deťom rozprávky

V čase, keď sú kultúrne zariadenia pre pandémiu zatvorené, Stredoslovenské múzeum víta svojich on-line návštevníkov. Ponúka im pestrú paletu zaujímavých zážitkov od prednášok historikov cez cestovanie, ukážky zbierkových predmetov z muzeálnych expozícií a deťom dokonca číta rozprávky na pokračovanie.

27.10.2020 06:00
Stredoslovenské múzeum Foto:
Pred pandémiou čítali v múzeu deťom rozprávky naživo. Teraz v tom pokračujú on-line.
debata

„Rozhodli sme sa využiť všetky dostupné možnosti, aby sme zostali pre našich priaznivcov ,otvorení' čo najviac. Aspoň čiastočne tak vieme ponúknuť alebo nahradiť niektoré podujatia a preniesť ich do on-line sveta," hovorí PR manažérka Stredoslovenského múzea Katarína Hatarová.

Už teraz si môžu on-line návštevníci prezrieť... Foto: Stredoslovenské múzeum
Stredoslovenské múzeum Leopold Už teraz si môžu on-line návštevníci prezrieť niektoré zaujímavé obrazy z muzeálnych zbierok s komentárom. Na snímke portrét Leopolda I. Habsburského.

Múzeum sa snaží prostredníctvom komentovaných prehliadokvýstav a expozícií ponúknuť ľuďom priestor na oddych a načerpanie nových informácií. Cestovateľské utorky si môžu pozrieť a vypočuť ako podcast na sociálnej sieti, a to každý utorok o 17. hodine. Najbližšie zverejní na facebookovej stránke 3. časť Cestovateľského utorka s Jozefom Melekom v utorok 27. októbra.

V stredu 28. októbra odvysielajú obľúbené Stretnutia s minulosťou na facebookovom účte múzea naživo o 18.30 h, hosťom bude historik Martin Kvietok a témou najnovšie archeologické výskumy na území Banskej Bystrice. „Poslucháči sa oboznámia s tajomstvami ležiacimi pod dnešným Huštákom či na dvoroch za meštianskymi domami. Povieme si niečo o cintoríne pri bývalom Kostole sv. Ducha, o Zlatníckej bašte o najnovších nálezoch z Kostola sv. Alžbety,“ priblížil historik.

Jeden z pripravovaných podcastov múzea bude... Foto: Stredoslovenské múzeum
Stredoslovenské múzeum Hlava J. Krstitela Jeden z pripravovaných podcastov múzea bude venovaný Hlave Jána Krstiteľa.

Stredoslovenské múzeum plánuje viaceré zaujímavé podcasty. „Našim sledovateľom na facebooku predstavíme Svetozára Stračinu, Hlavu Jána Krstiteľa, maliara Karola Molnára, predvianočné zvyky a tradície a ďalšie témy,“ načrtáva Katarína Hatarová.

Po veľkom úspechu prvej série budú pokračovať Rozprávky z múzea, v spolupráci s Verejnou knižnicou Mikuláša Kováča. „Naši odborní pracovníci si k danej tematike pripravia viaceré zaujímavosti, ktoré sa spájajú so zbierkovými predmetmi nášho múzea, takže toto podujatie má aj náučný charakter,“ dodáva Hatarová. Najbližšie ponúknu čítanie z knihy Osada havranov, ktoré zverejnia 31. októbra na facebooku Stredoslovenského múzea. Tam sú dostupné aj všetky doterajšie videá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum #online kultúra