V múzeu norimberských procesov ukážu lavice, kde súdili nacistov

Múzeum norimberských procesov, pri ktorých boli po vojne v tomto meste súdení predstavitelia nemeckého nacistického režimu, výrazne rozšíria.

28.10.2020 14:40
muzeum Foto:
Múzeum norimberských procesov ročne navštívi vyše 100 000 ľudí.
debata

Východnú časť komplexu norimberského justičného paláca totiž po vyše sto rokoch opustili sudcovia, ktorí sa presťahovali do nových priestorov.

Hlavným lákadlom múzea je sála číslo 600, kde od novembra 1945 do októbra 1946 norimberský tribunál zasadal a kde na lavici obžalovaných sedeli aj Hermann Göring, Rudolf Hess a ďalší strojcovia nacistického teroru vrátane niekdajších ríšskych protektorov v Čechách a na Morave Wilhelma Fricka a Konstantina von Neuratha.

Turisti sa až do tohto roku delili o miestnosť so sudcami, ktorí priestor k rokovaniam využívali.

„Od marca 2020 sa v historickej sále po prvýkrát žiadne pojednávania nekonajú, takže návštevníci majú viac príležitostí na prehliadky,“ uvádza múzeum Memorium Nürnberger Prozesse.

Záujem turistov je mimoriadny, ročne múzeum navštívi vyše 100 000 ľudí. V expozícii sa zoznámia s udalosťami, ktoré predchádzali povojnovému Medzinárodnému vojenskému tribunálu v Norimbergu, dozvedia sa podrobnosti o obžalovaných, sudcoch i procesoch aj o tom, že norimberský proces položil základy pre vznik haagskeho Medzinárodného trestného súdu.

Medzi exponátmi upúta dvojica lavíc, v ktorých boli v rokoch 1945 a 1946 súdení Herman Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Karl Dönitz, Erich Raeder, Baldur von Schirach a Alfred Jodl.

Výstava v podstreší sa rozšíri aj na veľkú časť druhého poschodia, kde je aj sála 600. Návštevníci sa tiež dostanú do miestností, kde sa sudcovia USA, ZSSR, Francúzska a Británie radili. Pred justičným palácom vyrastie nová budova a v nej vznikne návštevnícke centrum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Nacisti #Norimberg #Norimbergské procesy