Korona zrušila aj výskum v Egypte, prúd informácií však nezastaví

O tom, ako pandémia koronavírusu postihla egyptológov, nám porozprávala pracovníčka Nadácie Aigyptos Renata Rábeková: Nevzdávajú sa a hľadajú nové formy kontaktov s verejnosťou.

29.10.2020 13:00
debata
Z vernisáže výstavy Tajomný Egypt v SND. Foto: Juraj Žilinčár
z vernisaze vystavy Tajomny Egypt v SND foto Juraj Zilincar Z vernisáže výstavy Tajomný Egypt v SND.

Ako sa Nadácia Aigyptos zariadi v novej situácii obmedzení vyplývajúcich z pandémie?

Pandemická situácia, bohužiaľ, ovplyvnila viaceré aktivity Nadácie Aigyptos. Na jar sme museli zrušiť väčšinu pripravených prednášok pre verejnosť. V marci sme pre SND k novej premiére opery Aida pripravili v spolupráci s Ústavom orientalistiky SAV výstavu Tajomný Egypt – tú však stihli návštevníci divadla vidieť iba pár dní. To isté sa zopakovalo pri jej repríze teraz v septembri.

Pre protipandemické opatrenia sme museli tento rok zrušiť aj oba archeologické výskumy, ktoré naša nadácia podporuje – výskum v Tell el-Retábí v Egypte a v Duwejm Wad Hadž v Sudáne. A práve teraz v októbri sa mala na Slovensku po siedmich rokoch konať medzinárodná konferencia Egypt&Austria, museli sme ju však presunúť do budúceho roku.

Čo chystáte? Budú prednášky pre verejnosť dostupné na internete?

Koncom tohto roka začneme opäť pripravovať program prednášok pre verejnosť, zatiaľ je však nemožné plánovať konkrétne termíny. Musíme sa preto zamerať aj na nové projekty pre verejnosť. Začali sme pracovať na novej forme videoprezentácií o práci Nadácie Aigyptos – o práci egyptológov, archeológov a ďalších kolegov zo spolupracujúcich profesií a tiež o archeologických výskumoch v Egypte a Sudáne.

Chceli by sme ich prezentovať v nasledujúcom roku. Režisér Jozef Chudík dokončil pre RTVS sedemdielny seriál Slovenskí archeológovia v Sudáne, pripravuje sa do vysielania. Diváci sa z neho dozvedia o výskume našich archeológov a egyptológov na lokalite Duwejm Wad Hadž, ale aj to, ako táto lokalita súvisí s egyptskými dejinami.

Ako vy osobne znášate toto obdobie? Ničí vás izolácia alebo máte recept na dobrú náladu?

Práce mám stále dosť, pretože práca pre Nadáciu Aigyptos je len jednou z mojich aktivít. Spočiatku to bolo ťažšie, chýbal mi spoločenský život, múzeá, galérie, cestovanie. V lete som však načerpala nové sily na cestách po Slovensku. Napriek tomu, že ho mám pomerne dobre precestované, objavila som úžasné nové miesta a spoznala skvelých ľudí. Verím, že mi tieto pozitívne zážitky budú dlho dodávať energiu!

Veľakrát sa nám zdá život ťažký, čelíme mnohým problémom, každý má nejaké starosti. Súčasná situácia nám tiež neprináša veľa radosti. Je však dobré si uvedomiť, že nemusíme zažívať vojnu, hlad a mnoho iných nešťastí, ktoré, bohužiaľ, vo svete stále existujú. K dobrej nálade nám často postačí aj drobnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #výskum #egyptológia #bádanie #Renáta Rábeková #egyptológ