Pošlite do galérie robota!

Na výstavu Philipa Colberta v londýnskej galérii Saatchi môže človek namiesto seba vyslať robota, čo je myšlienka, ktorú organizátorom vnuklo koronavírusové obmedzenie pohybu. Na výstave koncipovanej tak, aby fungovala naživo i v digitálnej verzii, sa majú vo svojbytnom Colbertovom popartovom svete bok po boku túlať ľudia a stroje, napísala agentúra Reuters.

02.11.2020 12:01
philip colbert vystava saatchi gallery Foto:
Pohľad do priestorov výstavy Philipa Colberta v Saatchi Gallery v Londýne.
debata

Výstava s názvom Lobsteropolis predstaví diela zobrazujúce umelcovho komiksového homára, ktorý je stredobodom jeho maliarskej i sochárskej tvorby. Tým, ktorí sa nemôžu zúčastniť osobne, sú k dispozícii roboty na diaľkové ovládanie a na kolieskach, ktoré snímajú priestor vďaka kamere umiestenej na obrazovke tabletu. Virtuálni návštevníci sa tak môžu ľubovoľne pohybovať po galérii a objektívom si približovať Colbertove diela skúmajúce konzumnú spoločnosť, súčasnú kultúru a dejiny.

Dielo z výstavy Philipa Colberta v Saatchi... Foto: Saatchi Gallery
philip colbert saatchi gallery Dielo z výstavy Philipa Colberta v Saatchi Gallery v Londýne

„Chcel som, aby na vernisáži boli teleprezenčné roboty ako takmer vedecko-fantastická vízia možnej budúcnosti, v ktorej máme k dispozícii robota, ktorý sa namiesto nás vydáva do sveta, zatiaľ čo my môžeme zostať doma a v bezpečí,“ povedal Colbert agentúre Reuters. „Cítil som, že to nie je len spôsob, ako výstavu lepšie sprístupniť, ale aj možnosť vytvoriť fantastickú víziu budúcnosti,“ vysvetlil umelec.

Budova Saatchi Gallery v Londýne Foto: Visit London
saatchi gallerz london foto visit london Budova Saatchi Gallery v Londýne

Vďaka robotovi sa na Colbertovej výstave zúčastnil z pohodlia svojho domova v Monaku napríklad dražobník a zberateľ Simon de Pury. „Je to výborný spôsob, ako byť pri prezentácii aukcie alebo na vernisáži. Môžete sa dostať bližšie k dielu, pozrieť sa naň zblízka, z diaľky a získať predstavu o jeho proporciách, takže je to super spôsob, ako sa dívať na umenie,“ tvrdí zberateľ.

Pozrite si pekné video z galérie Saatchi tu
debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra #Saatchi Gallery