Bratislava skrášli okolie pamätníka obetiam extrémizmu

Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v Petržalke.

03.11.2020 16:00
Tupý, pamätník Foto:
Zlomené krídlo, pamätník obetiam rasizmu na mieste vraždy študenta Daniela Tupého.
debata

Chcú tak pamätníku vrátiť pietny charakter a vytvoriť dôstojný priestor. Hlavné mesto predstavuje projekt deň pred 15. výročím vraždy študenta Daniela Tupého.

„Mesto plánuje zredukovať parkovanie a v okolí pamätníka spevnené plochy nahradiť zelenými plochami. Namiesto nepriepustných povrchov pribudnú veľké plochy trávnika, nové stromy, pešie ťahy, osvetlenie a mobiliár,“ priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Zámerom návrhu je podľa nej ponúknuť jednoduché riešenie, ktoré nekonkuruje objektu pamätníka, ale podporuje a dopĺňa jeho pôsobenie v priestore v kontexte blízkeho okolia a nábrežia Dunaja v centre mesta.

„Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa tak zvýrazní dôležitosť tohto miesta,“ doplnila Rajčanová.

Projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží je jeden z projektov hlavného mesta a MIB pre lepšie verejné priestory. V rámci nich plánuje magistrát zlepšiť kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov na území celej Bratislavy.

Študenta Daniela Tupého zavraždili na Tyršovom nábreží 4. novembra 2005.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Daniel Tupý #pamätník obetiam extrémizmu