V bratislavskej Starej radnici bude výstava fotografií Jana Saudka

V bratislavskej Starej radnici pripravujú výstavu s názvom Jan Saudek 85. Predstaví výber toho najlepšieho z celoživotnej tvorby svetoznámeho českého fotografa a prinesie aj pár noviniek.

03.11.2020 20:00
debata
Fotograf Jan Saudek Foto: Pavol Urbánek
Jan Saudek Fotograf Jan Saudek

Informoval o tom Juraj Ulický z Galérie Michalský dvor v Bratislave.

Jan Saudek oslávil tento rok v máji 85. narodeniny. Pri tejto príležitosti mal mať v apríli a máji výstavu v Bratislave, no pre celosvetovú pandémiu museli organizátori termín posunúť na koniec roka.

„Napokon sme pre rozsiahlu rekonštrukciu priestorov Galérie Michalský dvor na Michalskej ulici preložili aj miesto výstavy do nádherných priestorov Starej radnice na Hlavnom námestí,“ vysvetlil Ulický.

„Ide o výjavy, ktoré sú spojené jedinou víziou osláviť človeka ako takého,“ hovorí o svojej výstave Saudek. Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. K tomu ho priviedol súbor fotografií Ľudská rodina od fotografa Edwarda Steichena.

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život.

„Túžil som po sláve a bohatstve a nič z toho som nedosiahol, ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy. Vždy to bola žena, a to bolo pre mňa omnoho viac,“ komentoval svoju tvorbu umelec.

Saudek však slávu a uznanie nakoniec dosiahol i vo svete. Má za sebou viac ako 400 výstav a dostal viacero ocenení vrátane francúzskeho vyznamenania Rytier umenia a literatúry.

Jeho najväčšou výstavou bola tá v Los Angeles v roku 1998. Jeho diela sú súčasťou umeleckých zbierok. Minulý rok tiež dostal medailu za zásluhy od prezidenta Českej republiky pri príležitosti osláv 28. októbra.

Výstavu v Bratislave sprístupnia v suterénnych priestoroch Starej radnice ako samostatnú súčasť stálej expozície mestského múzea. Potrvá od 10. novembra do 20. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #fotograf #Jan Saudek #Stará radnica