Riaditeľ Bibiany: Kvalitu neporazí korona ani kopa braku

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana už 30 rokov ponúka deťom a rodičom množstvo výstav a programov, pri ktorých sa stretnú s kultúrou a umením. Pravidelne prinášajú Bienále ilustrácií a Bienále animácie, každý rok majú desaťtisíce návštevníkov. V Bibiane majú recept na úspech: spolupracujú s odborníkmi, pripomína riaditeľ Peter Tvrdoň.

06.11.2020 11:00
debata
V Bibiane okrem stoviek výstav, tvorivých... Foto: Bibiana
Bibiana - sasovia V Bibiane okrem stoviek výstav, tvorivých dielní a divadelných predstavení zorganizovali viac ako 500 rôznych podujatí. Snímka je zo sprievodného podujatia k výstave Kolesosvet (2015).

Bibiana je medzinárodný dom umenia pre deti. Prečo deti potrebujú dom umenia a rovno medzinárodný?

Pretože deťom by sme mali poskytovať nielen technické vymoženosti, ktoré prináša táto doba, ale dať im možnosť stretnúť sa s umením a kultúrou príťažlivým, interaktívnym a tvorivým spôsobom. A prečo medzinárodný? Lebo robíme množstvo akcií, ktoré presahujú región Slovenska a bolo by škoda, aby sme sa ním nepochválili aj za hranicami.

Peter Tvrdoň, riaditeľ Bibiany. Foto: Bibiana
Peter Tvrdoň Peter Tvrdoň, riaditeľ Bibiany.

Na výstavách v Bibiane sa deti môžu, ba musia exponátov dotýkať, a zvyčajne sa zabavia aj rodičia. Ako sa vám darí vymýšľať zaujímavé témy? Kdesi ste povedali, že poslaním Bibiany je vychovávať deti umením k umeniu. Aký máte na to recept?

Väčšina našich výstav je interaktívna. Návštevníci sa pri nich pobavia aj poučia, dotvárajú si výstavu podľa svojich predstáv. Zvyčajne sú ich súčasťou tvorivé dielne s tematikou výstavy. Za veľký ohlas medzi návštevníkmi vďačíme nielen ľudom z Bibiany, spolupracujeme s množstvom externých spolupracovníkov zo všetkých oblastí. A to je ten správny recept.

Koľko detí s rodičmi vás navštívi povedzme za rok?

Ročne k nám príde okolo 50-tisíc návštevníkov. K tomu treba pripočítať vždy v nepárnom roku výstavu Bienále ilustrácií Bratislava, kde bolo naposledy 48-tisíc návštevníkov, a v párnom roku Bienále animácie Bratislava, kde sme mali v roku 2018 v kinách 15-tisíc divákov.

Čísla za tento rok budú skreslené kvôli pandémii. Bienále animácií však tento rok prebiehalo v RTVS a na našej webovej stránke, videlo ho viac ako 50-tisíc ľudí. Na akciách, ktoré robíme nielen po Slovensku, ale po celom svete, môžeme iba odhadnúť, že ročne ich vidí niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Slovensko má dlhú tradíciu kvalitnej knižnej kultúry, knižné ilustrácie patrili u nás vždy k tomu najlepšiemu, na čo môžeme byť stále hrdí. Detskej ilustrácii sa venovali umelci ako Martin Benka, Ľudovít Fulla, Albín Brunovský, Miroslav Cipár a mnohí ďalší skvelí výtvarníci, ktorých obrázky si „dospelé deti“ pamätajú asi navždy. Ako však prežíva nekomerčné umenie v dnešných časoch, keď korona valcuje celú kultúru?

Som presvedčený, že naďalej si naša výtvarná zložka kníh udržuje vysokú svetovú úroveň. Mená, ktoré ste spomínali, majú nasledovníkov ako Kállay, Uchnár, Matlovičová, Král, Martiška, Olejníková, Košický a ďalší, a tí sú zárukou, že kvalitnú ilustráciu neporazí ani korona, ani kopa braku, ktorá je na knižných pultoch.

Máte aj teraz otvorené? Čo plánujete najbližšie?

Zatiaľ sme zatvorení. Hneď, ako sa bude dať, pozývame návštevníkov na tri výstavy – Posvieťme si na divadlo (100. výročie SND), B ako Bibiana (30. výročie založenia) a Tiché putovanie (beztextové knihy). V decembri pripravujeme výstavu V krajine perníkov, bude to zvláštna výstava a všetky tie perníky po skončení návštevníci naozaj „zjedia“. Na budúci rok pripravujeme výstavu Hravá hlava (všetko o ľudskej hlave), veľkú výstavu o filme, o dizajne a mnoho iných.

Okohra v Bibiane. Foto: Bibiana
Bibiana okohra Okohra v Bibiane.

Robíte, či chystáte niečo pre deti aj on-line?

Pred pár dňami sa skončil festival Bienále animácie Bratislava, ktorý bol celý aj on-line. Pripravujeme on-line prehliadku všetkých výstav, ktoré máme momentálne v Bibiane, aj on-line tvorivé dielne, workshopy a divadielka. Postupne budú k dispozícii na našej webstránke.

Za 30 rokov sa už Bibiana etablovala ako moderné centrum súčasného umenia pre deti, organizujete množstvo výstav a sprievodných podujatí k nim, divadlá, hudobné vystúpenia, tvorivé dielne. Máte vôbec spočítané, koľko výstav to bolo za tie roky?

A viete, že máme? V priestoroch Bibiany sme inštalovali 438 výstav, urobili 313 tvorivých dielní, odohrali sme 273 divadelných predstavení a zorganizovali sme viac ako 500 rôznych iných akcií. Mimo našich priestorov sme pripravili 791 výstav, väčšinou v zahraničí, a viac ako 500 programov divadiel.

Kam všade sa výstavy z Bibiany dostali?

Dosiaľ sme sa prezentovali v 51 krajinách po celom svete. Na našich akciách sme privítali aj významných hostí, napríklad japonskú princeznú Kiko Akišino, predsedu talianskej vlády Romana Prodiho, argentínskeho karikaturistu Guiellerma Mordilla, Johna Cortesa – tvorcu filmu Žltá ponorka, držiteľov Oscara za animovanú tvorbu Michaela Dudoka de Wit a Michela Ocelota a mnoho ďalších.

Bibiana má 30 rokov a Bienále ilustrácií 50, ako sú spojené?

Sme už niekoľko desaťročí hlavným organizátorom tohto podujatia. BIB je vlastne krstným otcom vzniku Bibiany a aj samotný názov je od bienále odvodený. Vznikla preto, aby táto akcia mala svojho stabilného organizátora, čo v prvých ročníkoch nebolo.

Neskromne musím povedať že BIB je najväčšia prehliadka originálov ilustrácií detských kníh na svete a nič podobné nikde inde nenájdete. Dosiaľ u nás vystavovali ilustrátori z viac ako 105 krajín z celého sveta. Viacero štátov sa pokúsilo zorganizovať podobnú akciu, ani jedna však nemala dlhé trvanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Dom umenia #Bibiana #Bienále animácie Bratislava #Bienále ilustrácií #Peter Tvrdoň