Festival slobody zaostrí na prenasledovanie cirkvi a disent

Ústav pamäti národa pripomína podujatím dôležité témy.

11.11.2020 09:29
Festival slobody Foto:
Festival slobody 2020
debata

Témami prenasledovanie cirkvi komunistickým režimom a občiansky aj kresťanský disent otvorili v pondelok (9. 11.) vo vysielaní Rádia Devín Festival slobody. V poradí 10. ročník festivalu, ktorý organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), pokračuje v stredu 11. novembra slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže Naša nedávna história – Druhá svetová vojna. Záujemcovia ho môžu sledovať od 10.00 h na YouTube kanáli ÚPN.

Súťaž, ktorú každoročne vyhlasuje občianske združenie Klub 89 na aktuálnu tému novodobých slovenských dejín, je určená pre žiakov a študentov základných a stredných škôl. „Jej cieľom je zvýšiť záujem mladých ľudí o nedávnu históriu, podporovať ich kritické myslenie a schopnosť pracovať s informáciami a cez dialóg medzi generáciami pomáhať mladým lepšie sa zorientovať aj v súčasnej zložitej vnútropolitickej situácii,“ priblížila PR manažérka festivalu Andrea Púčiková súťaž, ktorej aktuálny ročník je venovaný 75. výročiu konca 2. svetovej vojny.

Členovia výberových komisií, medzi ktorými boli významní slovenskí umelci ako Ľubomír Feldek, Miroslav Cipár, Rudolf Sikora a odborníci z ÚPN, vyberali z množstva kvalitných prác. „Okrem troch cien v kategóriách literárna tvorba, audiovizuálna tvorba a retro dizajn udelili aj mimoriadne ocenenia. Diela žiakov a študentov základných, umeleckých a stredných škôl budú vystavené počas ďalších dvoch týždňov v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave,“ dodala Púčiková s tým, že víťazné práce, najmä videá, budú dostupné aj na stránke www.festivalslobody.sk.

Ďalšou diskusiou pod názvom Slovenskí študenti proti režimu sa festival pokúsi súčasnej mládeži priblížiť študentský život, jeho podmienky, ale aj možnosti a obmedzenia štúdia do roku 1989. Diskutovať budú priami účastníci pochodu bratislavských študentov zo 16. novembra '89 – Dagmar Fűlle, Milan Novotný a Radoslav Števčík.

10. ročník Festivalu slobody sa pre protipandemické opatrenia musí zaobísť bez filmových projekcií. V programe nechýba celý rad diskusií vysielaných prostredníctvom rozhlasu či internetu. Figuruje v ňom oceňovanie umeleckých a dokumentárnych prác žiakov a študentov, ktorí sa zapojili do súťaže Klubu '89 na tému Naša nedávna história – Druhá svetová vojna či diskusia na tému Múzeá totalitných režimov v strednej Európe.

Symbolické uzavretie slovensko-rakúskej hranice kvôli aktuálnym hygienickým opatreniam nahradí počas 4. ročníka Víkendu zatvorených hraníc medzinárodná diskusia na tému Úteky za hranice. „Do debaty sa zapojí Marcin Bieniada, ktorý utiekol z komunistického Poľska práve na tomto úseku Železnej opony. Ďalším hosťom bude Luděk Navara, český spisovateľ, publicista, historik a spoluzakladateľ OZ Paměť, ktoré sa programovo venuje otázkam ne/slobody pohybu za komunistickej totality,“ informovala Andrea Púčiková. Dodala, že súčasťou festivalu bude aj niekoľko pietnych spomienok, ktoré vzdajú úctu obetiam Železnej opony, niekdajším študentom, ktorí sa zúčastnili protestného pochodu 16. novembra 1989, aj všetkým obetiam komunistického režimu: „Aby sa zabránilo šíreniu pandémie koronavírusu, budú tieto podujatia buď neverejné alebo realizované v súlade s platnými nariadeniami.“

debata chyba
Viac na túto tému: #ústav pamäti národa #Festival slobody