Vodárenské múzeum v Bratislave odhalí svoje zákulisie online

Ako sa ťaží voda, akú cestu musí prekonať, kým príde do domácností alebo čo všetko stojí za tým, aby sa z odpadovej vody stala voda čistá? To je časť otázok, na ktoré bude odpovedať Vodárenské múzeum Bratislavskej vodárenskej spoločnosť (BVS) počas online podujatia Noc múzeí a galérií 2020.

12.11.2020 11:00
vodarenske muzeum Foto:
Záhradu Vodárenského múzea v rokoch 2012 až 2014 kompletne zrevitalizovali a je voľne prístupná verejnosti.
debata

Záujemcovia zároveň virtuálne nahliadnu aj do laboratórií a dozvedia sa o ekologickej katastrofe na vodnom zdroji v roku 1971.

„Bratislavská vodárenská spoločnosť je firma s bohatou minulosťou siahajúcou až do roku 1886. Predstavíme významné osobnosti, ktoré sa podieľali na jej raste, ale i zaujímavé objekty, ktoré v súčasnosti patria medzi architektonické poklady Bratislavy,“ informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

Výstava o ekologickej katastrofe zasa priblíži udalosti z leta 1971, keď došlo ku kontaminácii vody ropnými látkami v studniach II. vodárenského zdroja v Podunajských Biskupiciach. V dôsledku toho vtedy 16-tisíc obyvateľov východnej časti Bratislavy zostalo bez pitnej vody.

Vodárenské múzeum BVS založili v roku 2007. Sídli v historických priestoroch prvej čerpacej stanice v Bratislave.

V súčasnosti je vodárenský areál v bratislavskej Karlovej Vsi vzdelávací, oddychový a ekologický priestor so zachovanou technickou funkčnosťou. Na ploche troch hektárov sa nachádzajú Vodárenské múzeum, Vodárenská záhrada a moderná vodárenská infraštruktúra vrátane čerpacej stanice pitných vôd.

Bratislavské múzeá a galérie sa predstavia 14. novembra na spoločnej webovej stránke nmag.snm.sk, Vodárenské múzeum BVS privíta virtuálnych návštevníkov aj na svojej stránke a na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Bratislavská vodárenská spoločnosť #Noc múzeí #Vodárenské múzeum