Tri Gé: Tri generácie Gajdošovcov majú spoločnú výstavu

V novej štvrti Bratislavy, ktorá vyrastá na Mlynských Nivách, je mnoho zaujímavých budov. Ľudia ich obdivujú zvonka, ale dá sa aj vojsť: Výstava Tri Gé Plus je napríklad vo vstupnej hale verejnej budovy Business centrum Twin City B na Mlynských Nivách 12.

14.11.2020 09:00
debata
Obraz Jozefa Gajdoša má názov Na Luciu. Foto: Archív
Gajdosova kresba Obraz Jozefa Gajdoša má názov Na Luciu.

Diváci si môžu pozrieť samotnú expozíciu, ale aj modernú architektúru zvnútra: veľká vstupná dvorana má sklenené steny, je vzdušná a poskytuje pocit otvorenosti.

Výstava je v nej umiestnená decentne, s architektúrou sa vzájomne podporujú. Ide o prehliadku tvorby rodiny Gajdošovcov – od starého otca po vnučku. Výstavu, ktorá potrvá do konca roka, pripravil kurátor Marián Pauer. Vyjadril sa, že na podobnom projekte ešte nepracoval a ani taký projekt ešte nevidel.

Tvorí celá rodina

Vystavujú totiž tri generácie Gajdošovcov, ktorých prezentuje päť ľudí. A každý robí niečo iné! V tom bol práve problém inštalácie, ale vyšlo to – každý autor má „svoj kút" a dovedna ladia.

Východiskovú kolekciu tvoria práce knižného dizajnéra Braňa Gajdoša, ktorý sa kedysi zblížil s Mariánom Pauerom pri práci na katalógoch Karola Kállaya a neskôr robili spolu aj ďalšie knihy.

V ďalšej časti výstavy sú maliarske diela Braňovho otca Jozefa Gajdoša, ktorý sa venoval krajinárskej tvorbe, nasledujú dizajnérske nápady jeho vnuka Michala.

To sú tie Tri Gé v názve expozície, slovko Plus znamená dámsku časť prehliadky – kresby Braňovej dcéry Lucky a fotografie Báry Kapustovej, ktorá je Michalovou priateľkou.

Braňo Gajdoš je známy dizajnér, ktorý sa venuje najmä knihám o umení. Graficky upravil napríklad publikáciu o Dušanovi Jurkovičovi, Karolovi Plickovi, Karolovi Kállayovi, ale aj o Majstrovi Pavlovi z Levoče a ďalších.

Ako správny dizajnér našiel aj vynaliezavé riešenie na usporiadanie takejto zložitej expozície. Keď už bolo jasné, že bude v reprezentačnom priestore v novej štvrti Mlynské Nivy, vyskytol sa problém: na špeciálne riešené steny sa nič nedalo vešať.

Michal Gajdoš sa venuje tzv. transport dizajnu. Foto: Archív
Gajdos - dizajn Michal Gajdoš sa venuje tzv. transport dizajnu.

Braňo Gajdoš vymyslel zrolovateľné panely, ktoré sú vkusné a mobilné. Vďaka nim sa bude môcť rodinná expozícia Tri Gé Plus aj sťahovať.

Pocta Kompánkovi

Zaujímavé sú najmä obrazy najstaršieho člena rodiny Jozefa Gajdoša. Mäkké pastely sú aj poctou Vladimírovi Kompánkovi, ktorý tohto maliara inšpiroval. V obrazoch s vidieckou tematikou je zamatová mäkkosť.

Jozef Gajdoš chcel mať zo syna Braňa tiež maliara, ale ten obľuboval písmenká a radšej sa venoval knihám o umení. Dáva im takú podobu, aby krása v nich obsiahnutá dobre fungovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Braňo Gajdoš #Jozef Gajdoš #Lucia Gajdošová #Bára Kapustová #Michal Gajdoš