V Galante otvorili výstavu o slovenskom hokeji

Slávnostné otvorenie výstavy 90 rokov slovenského hokeja sa konalo v sobotu vo Vlastivednom múzeu v Galante, aj napriek tomu, že múzeum je z dôvodu protipandemických opatrení pre verejnosť zatvorené.

15.11.2020 11:00
debata

Putovná výstava, ktorú pripravilo Slovenské olympijské a športové múzeum (SOŠM) v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja, v ňom bude až do 30. januára budúceho roka.

Vernisáže, ako súčasti sobotnej Noci múzeí a galérií, sa bolo možné zúčastniť prostredníctvom online prenosu na sociálnej sieti.

„Veríme, že zaujme Galanťanov aj napriek tomu, že v meste nemáme zimný štadión. No sú tu verní fanúšikovia slovenského hokeja,“ povedala na otvorení Erika Slobodová z Vlastivedného múzea. Podľa nej môže byť výstava malou náhradou za tohtoročné zrušené majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Expozícia vznikla vlani pri príležitosti 90. výročia organizovaného hokeja na Slovensku. Mapuje začiatky i úspechy tohto športu u nás prostredníctvom panelov, texty spracoval historik ľadového hokeja Ján Holko.

„Doplnená je zaujímavými predmetmi zo zbierok SOŠM, Siene slávy slovenského hokeja a zo súkromných zbierok. Pripomínajú prvé i nateraz posledné úspechy, staršie aj novšie typy športovej výstroje, ktoré patrili dnes už legendám slovenského hokeja, akými bol Dárius Rusnák, Dušan Pašek či Igor Liba, a tiež hokejovú výstroj brankárov Jána Lašáka a Jaroslava Haláka,“ uviedla Slobodová.

Riaditeľka SOŠM Zdenka Letenayová doplnila, že „je to reprezentatívna prehliadka toho najlepšieho, čo sa v múzejníctve či na Slovensku k tejto téme nachádza. Niektoré z predmetov sa na Slovensku prezentujú prvýkrát“.

Vystavené sú medaily, ocenenia a poháre z majstrovstiev sveta a republiky, napríklad aj replika pohára pre víťaza majstrovstiev sveta roku 2002, významné trofeje z domácich i medzinárodných súťaží.

Okrem iného tiež predmety z pozostalostí po legendárnom brankárovi Vladimírovi Dzurillovi či od známeho hokejového útočníka Jozefa Golonku. Vďaka nim sa dá zaspomínať na konkrétne zápasy, výhry aj prehry, ale dávajú i možnosť dozvedieť sa niečo o tomto športe všeobecne.

V múzeu v Galante veria, že opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 už čoskoro umožnia otvoriť brány verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #výstava #múzeum #galanta