Novembroví demonštranti prevedú výstavou osobne

Od novembra 1989 uplynulo už 31 rokov. V Staromestskej galérii Zichy na Ventúrskej 9 v Bratislave dnes 16. novembra otvárajú výstavu Filozofi v novembri 1989 - od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku.

16.11.2020 16:00
november 89 FF UK Aula prvy vybor Vitko Foto:
Prvý štrajkový študentský výbor na Slovensku, vytvorený v pondelok 20. 11. 1989 o 10. h v aule UK. Vytvorili ho poslucháči FF UK - organizátori a účastníci verejného protestu slovenských študentov zo 16. 11. 1989.
debata

Zdá sa, že vtedajší demonštranti ani po rokoch nestratili guráž: dodržia protiepidemické opatrenia a sú ochotní sprevádzať záujemcov výstavou osobne. Výstava bude prístupná až do 6. decembra, vždy od utorka do soboty od 15. do 18. hodiny.

Dvadsať dní, ktoré otriasli fakultou

Novembrová revolúcia sa začala ako nepovolená demonštrácia študentov, prerástla do štrajku a napokon vyústila do zmeny politického režimu. Študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave stáli pri zrode vysokoškolského hnutia v novembri 1989, pri zrode revolúcie, a výstava, ktorú zorganizovali priami účastníci študentského hnutia, sa sústreďuje na dianie na fakulte.

Obálka publikácie Študentský prológ k Nežnej... Foto: Pavol Vitko
89 Obalka publikacie k 16 11 Obálka publikácie Študentský prológ k Nežnej revolúcii/Bratislava 16. november 1989.

„Archívne dokumenty a fotografie na 24 paneloch približujú prípravu a priebeh udalostí od nepovolenej demonštrácie slovenských študentov 16. novembra 1989, ktorú zorganizovali poslucháči FF UK, cez vytvorenie prvého študentského štrajkového výboru na Slovensku v aule UK v pondelok ráno 20. novembra 1989, až po prvé slobodné voľby vedenia fakulty 6. decembra 1989,“ hovorí Milan Novotný, jeden z účastníkov novembrových udalostí.

Podľa jeho spomienok to medzi študentmi už vrelo, myšlienka zorganizovať verejnú protestnú akciu "dozrela“ začiatkom novembra pred Justičným palácom, kde niekoľko desiatok občanov symbolicky podporilo súdených členov tzv. Bratislavskej päťky (Ján Čarnogurský, Miroslav Kusý, Vladimír Maňák, Hana Ponická, Anton Selecký). Silnelo odhodlanie prejaviť nespokojnosť s režimom a voľba padla na 16. november, predvečer 50. výročia zásahu nemeckých okupantov proti pražským vysokoškolákom 17. novembra 1939. Až na druhý deň sa dozvedeli o priebehu protestu 17. novembra v Prahe, ktorý spustil nežnú revolúciu v celej krajine.

Študenti sa pochytali za ruky ako živá reťaz a pohli sa z Mierového námestia dolu Námestím SNP, cez Primaciálne a Hviezdoslavovo námestie na pripomenutie sviečkovej demonštrácie z marca 1988, potom položili kyticu kvetov pri hlavnej budove Univerzity Komenského, kde v roku 1968 okupanti zastrelili študentku Danku Košanovú, a napokon prešli k budove ministerstva školstva na vtedajšej Suvorovovej ulici. Študenti skandovali rôzne heslá – od tých umiernenejších "školských“ (Chceme školskú reformu, Chceme demokratické školstvo, Nechceme monopol SZM) až po radikálnejšie "politické“ (Chceme slobodu, Chceme demokraciu, Slobodu Čarnogurskému). A okrem policajných ich snímali aj televízne kamery.

Bielo-žlté lady

„Tento prvý verejný protest slovenských študentov od roku 1968 nebol povolený. Po celý čas nás sprevádzalo šesť osobných automobilov vtedajšej Verejnej bezpečnosti, povestné bielo-žlté lady, a pre prípadných narušiteľov verejného poriadku boli pripravené aj dve špeciálne omrežované policajné dodávky,“ spomína Milan Novotný.

Účastníci bratislavského pochodu sa vďaka detailným záberom dali bez problémov identifikovať, viacerí dokonca povedali svoje požiadavky priamo do mikrofónu a televíznej kamery. „Čo sa v ten večer naozaj udialo a aké to môže mať následky, sme si reálne začali uvedomovať až večer, po odvysielaní televíznej reportáže a následných ohlasoch od rodičov a známych. Nikto z nás totiž nemohol vedieť, ako to dopadne, a to najmenej, čo nám hrozilo, bolo vylúčenie zo školy,“ dodáva Milan Novotný.

Účastníci demonštrácie slovenských študentov zo... Foto: Oľga Novotná
november 89 FF UK Účastníci demonštrácie slovenských študentov zo 16. 11. 1989 s tribúnom následnej nežnej revolúcie Jánom Budajom pred panelmi výstavy, zachytávajúcej prvé dni slovenského študentského hnutia v novembri 1989.

Z vtedajších študentov sú dnes päťdesiatnici, so svojimi spomienkami sa však radi podelia, najmä s mladšou generáciou. Autentické spomínanie priamych účastníkov nepovolenej študentskej demonštrácie zo 16. novembra 1989 nedávno vydali knižne pod názvom Študentský prológ k Nežnej revolúcii a doplnili o dokumenty a archívne fotografie.

„Demonštrácia zo 16.11. 1989 bola popri Sviečkovej demonštrácii z 25. marca 1988 jeden z dvoch verejných protestov proti vtedajšiemu režimu na území Slovenska od roku 1968. Výstavu pri minuloročnom 30. výročí zostavila naša vtedajšia spolužiačka, dnes vedúca Archívu Univerzity Komenského Mgr. Maria Grófová. V tomto roku prezentujeme jej mierne aktualizovanú a doplnenú verziu,“ dodáva Milan Novotný, jeden z priamych účastníkov novembrovej demonštrácie a študentského hnutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zichyho palác #17. november 1989