Súčasná mladá fotka pení v Bratislave

Viete o tom, že do nedele 22. novembra trvá v bratislavských galériách festival mladej súčasnej fotografie OFF Bratislava? Hlavný výstavný program zastrešujú dve poschodia galérie v obchodnom dome Dunaj.

20.11.2020 12:00
off bratislava Foto:
Festival Off Bratislava trvá v hlavnom meste do nedele 22. novembra.
debata

Okrem iného sú tu zastúpené medzinárodné umelecké školy vrátane prác študentov z bratislavskej VŠVU či z Technickej univerzity v Košiciach. Ďalšie galérie, ktoré môžu návštevníci v Bratislave v rámci festivalu "obehať”, sú petržalský Photoport s dielom Viktora Kopasza Spomienka na krajinu 1.0 a galérie Satelit či Flatgallery.

Rôznorodosť prístupov a tém sa kurátori výstavy snažili vtesnať do poetického názvu Zrodení z morskej peny, čo naznačuje, že jedenásty ročník festivalu vonkoncom nie je monotematický. Totiž pod zrodením si možno vybaviť naozaj čokoľvek.

Mladí autori sa venujú témam príznačným pre generáciu mileniálov, ako sú otázky rodovej identity, vzťahov, rodičovstva, obracajú sa často do vlastného vnútra a scitlivujú debatu o „zverejnenej“ intimite, nielen vlastnej. Médium autorskej fotografie, rovnako ako všetky ostatné umelecké druhy, podlieha komercii, na čo reaguje aj estetika väčšiny vystavovaných prác.

Kurátorov zaujíma samotný fenomén zrodenia. „Rozmanitosť podôb zrodu, stvorenia či počiatku niečoho a jeho dôsledky v priestore a čase. Zámerom koncepcie celej výstavy je umelecká reflexia zrodu a následnej existencie“, píšu a s ich textom môže návštevník výstavy živo komunikovať, no veľmi si ním nepomôže. Pri prechádzaní jednotlivých fotografických diel som totiž kurátorský text, ako jednu z dôležitých súčastí výstavy, vnímala skôr ako abstraktné pseudozamyslenie na míle vzdialené videnému. Ako odborný či filozofujúci sprievodný text vonkoncom neuspokojuje.

Tohtoročný OFF Bratislava je predsa vzorkovníkom rôznych techník i tém, no niektoré z nich sú v umení nadužívané a opakujúce sa. Mnohé reinterpretácie sú však aj napriek tomu svieže. Niektorí autori totiž pri vytýčenej problematike prenikajú hlbšie. Nápaditá je napríklad špekulatívna séria 30 Ježišov Simona Mennera. Autentický emocionálny zásah môže vyvolať napríklad projekt Denník Matky: Desať rokov a deň, akási pietna spomienka na matku autora Boška ĐORĐEVIĆa. Fotografiou nadväzuje na reálny sen, kde sa matka symbolicky odovzdáva blížiacej sa smrti. Jednou zo sérií uplatňujúcou dokumentárnu metódu sú Portréty z afganskej vojny, kde sú medzi civilistami, obeťami útokov, často práve deti.

Steven Barrit sa pomerne šikovne pohral s gréckou mytológiou a jeho inscenované zábery s naznačeným naratívom rozohrávajú s divákom malý kvíz. Totiž či zistí, ktorý mytologický príbeh ho pri záberoch z autentických domácností inšpiroval a poslúžil ako voľný predobraz naratívu fotografie.

Je dôležité pripomenúť, že o autorských konceptoch, filozofickom, sociologickom či osobnom kontexte prezrádzajú mnoho práve sprievodné texty. Pre hlbší vhľad považujem ich čítanie za rovnako dôležité ako kontempláciu nad dielami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac fotografie #festival Off