Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach nenapreduje, chránia ho len proti holubom

Rekonštrukcia kaštieľa v bratislavských Rusovciach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, uviazla. Projekt je stále iba vo fáze, keď sa vyhodnocuje splnenie podmienok zo strany predkladateľov ponúk.

26.11.2020 19:15
debata
Opustený kaštieľ v Rusovciach už dlhý čas chátra. Foto: Robert Hüttner, Pravda
rusovce, kastiel, Opustený kaštieľ v Rusovciach už dlhý čas chátra.

„Vláda a všetci zainteresovaní však majú eminentný záujem, aby sa rekonštrukcia začala a podarilo sa na ňu získať aj eurofondové prostriedky,“ oznámil vo štvrtok vedúci Úradu vlády SR Július Jakab.

„Vždy, keď sa hovorí o eurofondoch, spomínam v tejto súvislosti Rusovce. I pani vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) a ďalší členovia vlády sú za to, aby sa neupúšťalo od tohto projektu a hľadalo sa pre tento zámer čo najviac eurofondových prostriedkov,“ uviedol Jakab na otázku, či sa už reálne nezačínajú kompetentní zaoberať myšlienkou konzervovania stavby.

V júli tohto roku totiž vedúci úradu naznačil práve tento spôsob ako možnosť ochrániť objekt, ktorý vplyvom predlžujúceho sa tendra naďalej chátra, a tým sa nielen znehodnocuje jeho cena, ale tiež zvyšujú náklady na jeho obnovu.

Jakab priznal, že podľa projektantov sa cena investície do obnovy môže v súčasnosti pohybovať už na úrovni 100 miliónov eur.

„Ak by sa čokoľvek stalo, ak by neboli peniaze, tak skupina odborníkov, ktorá dohliada na projekt, pracuje na jeho rozdelení tak, aby sa zasanoval objekt a zabránilo sa jeho chátraniu. Teda, aby sa urobila hlavne strecha a obvodový plášť, pretože práve zatekanie spôsobuje najväčšie škody,“ dodal Jakab.

V súčasnosti sa má budova aspoň kompletne zbaviť holubieho trusu a zvyškov uhynutých vtákov v objekte. V súčasnom stave už totiž spôsobujú vážne respiračné riziká pre tých, ktorí v objekte vykonávajú nevyhnutne čiastkové sanácie.

„Vysúťažili sme firmu, ktorá to kompletne vyčistí, rovnako zamedzí možnému prístupu holubov do objektu a najali sme si aj sokoliarov, aby sme aj takto zabránili zletu holubov na mieste,“ informoval Jakab.

Potvrdil, že na rozdiel od predchádzajúcej garnitúry a zámeru vytvoriť z budovy kaštieľa vládny objekt slúžiaci na reprezentatívne účely, Matovičov kabinet preferuje vzor českého zámku Lednice, teda používať budovu na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jej sprístupnenie aj pre verejnosť.

Keď v polovici decembra 2019 vláda schvaľovala aktualizovaný návrh zabezpečenia financovania rekonštrukcie NKP Rusovce vrátane priľahlého areálu, náklady sa vyčísľovali na necelých 80 miliónov eur.

Podľa pôvodných plánov sa investícia mala realizovať najmä zo štátneho rozpočtu. Na začiatku novembra 2019 sa v areáli parku začali robiť arboristické práce ako súčasť celkovej rekonštrukcie NKP, tieto práce sa ešte neskončili.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet ešte v auguste 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kaštiel #národná kultúrna pamiatka #kaštieľ v Rusovciach