Výstava v Hurbanových kasárňach v Bratislave predstavuje najlepší slovenský dizajn

V priestore Hurbanových kasární v centre Bratislavy otvorili vo štvrtok výstavu Národná cena za dizajn (NCD) 2020 - Komunikačný dizajn. Návštevníkom predstaví vybrané a nominované diela najväčšej prehliadky slovenského komunikačného dizajnu, ktoré boli doteraz dostupné len na webstránke NCD.

27.11.2020 15:00
debata

„Tento rok je veľkou skúškou našej flexibility a kreativity,“ uviedol Boris Meluš, grafický dizajnér a kurátor 17. ročníka Národnej ceny za dizajn 2020.

Najväčšia prehliadka slovenského komunikačného dizajnu musela totiž pre koronavírusovú pandémiu niekoľkokrát meniť svoj formát: „Nakoniec sa nám však podarilo zorganizovať NCD 2020 v režime, ktorý je dostatočne odolný voči neustálym zmenám.“

Najohrozenejšia bola práve tradičná výstava vybraných a nominovaných diel. Organizátori priznávajú, že pri meniacich sa obmedzeniach nechceli riskovať s prenájmom priestorov na konkrétne dátumy. Nakoniec však našli dostatočne veľké priestory priamo v centre Bratislavy, kde môže byť výstava otvorená aj niekoľko mesiacov.

„Paradoxne sme ich mali priamo pod nosom. Ide totiž o nevyužívané priestory v budove Hurbanových kasární na Kollárovom námestí, kde sídli naše Slovenské centrum dizajnu (SCD) a ich majiteľom je ministerstvo kultúry,“ vysvetľuje Mária Rišková, riaditeľka SCD, ktoré je vyhlasovateľom súťaže spolu s ministerstvo kultúry.

Organizátori spolu s architektmi si tak priestory mohli upraviť podľa vlastných predstáv a bez väčších obmedzení. Prezentujú tam 277 vybraných a 51 nominovaných diel v 11 kategóriách komunikačného dizajnu od kníh a vizuálne identity cez digitálne projekty až po študentské práce.

Výstava je otvorená do konca januára s prestávkou počas obdobia Vianoc a Nového roka. Ocenenia NCD 2020 – Komunikačný dizajn vyhlásia v online prenose 10. decembra 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #dizajn #Národná cena za dizajn