Prichádza tretie pokračovanie výstavy Ako na umenie

V Stredoslovenskej galérii sprístupnia ďalšiu časť oceňovaného projektu, tentoraz sa zameriava na portrét a figúru, napríklad od Krivoša či Skuteckého.

30.11.2020 16:11
debata

V piatok 4. decembra sprístupnia v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici edukatívno-prezentačnú výstavu Ako na umenie… 3 (portrét a figúra), ktorá pracuje s témou človeka v širších významových kontextoch.

„Nejde tu o klasický kurátorský výber diel v snahe mapovať vývoj portrétu a figurálnej tvorby. Ide skôr o predstavenie rôznych tematických okruhov, ktoré sú späté s námetom človeka a jeho existencie (fyziognómia, tvarové odlišnosti a metamorfózy, žena v pozícii dievčaťa a matky, pocity a emócie, motív masky, figúra a možnosti jej stvárnenia), predstavených v dielach autorov rôznych umeleckých prúdov,“ uviedla autorka koncepcie projektu a kurátorka výstavy Martina Martincová.

Miroslav Slúka ukazuje, ako reštauroval obraz Portrét dámy (1846) od Adely Arentovej, ktorý je súčasťou výstavy Ako na umenie 3.

Na výstave v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici sú zastúpené diela autorov: Adela Arentová, Igor Benca, Mikuláš Galanda, Viktor Hermély, Igor Hudcovič, Jozef Kostka, Rudolf Krivoš, Ján Mudroch, Mikuláš Palko, Peter Rónai, Veronika Rónaiová, Dominik Skutecký, Martin Martinček, Ester Šimerová-Martinčeková, Imrich Weiner-Kráľ a iní.

Návštevníka podnecujú a vťahujú prostredníctvom aktívnej hry s pomocou rozmanitých edukatívnych a zmyslových pomôcok k tvorivému myšlienkovému procesu. Cez rôzne interpretačné metódy a formy smerujú k hľadaniu a skúmaniu vzájomných vzťahov a súvislostí, poskytujú priestor na vlastnú tvorivosť, konfrontujú s „inakosťou“, ale tiež dávajú impulz k uvažovaniu o vlastnej identite, posúvajú k sebareflexii, sebahodnoteniu a nabádajú na toleranciu voči druhým.

Výstava zároveň pracuje s prezentovanými dielami vizuálneho umenia ako s nástrojmi vzdelávania. Nájsť vhodné metódy a formy práce so súčasným divákom je jednou z aktuálnych výziev pre galérie. „Galérie dneška“ nie sú už len zbierkotvorné inštitúcie, inštitúcie slúžiace na prezentáciu umenia, ale čoraz častejšie a významnejšie zastávajú funkciu vzdelávaciu s dôrazom na oblasti percepcie, recepcie a interpretačnej re-kreácie výtvarného umenia.

Na výstave je predstavených približne 60 diel od približne 40 umelcov. Ide prevažne o staršie, ale tiež novšie akvizície z oblasti maľby, kresby, grafiky, fotografie a plastiky, ktoré sú súčasťou rozsiahlej galerijnej zbierky.

Zbierkový fond Stredoslovenskej galérie, ktorý aktuálne disponuje takmer 14 000 zbierkovými predmetmi, umožnil bohatý výber diel autorov pôsobiacich od polovice 19. storočia až po súčasnosť. Ide prevažne o umelcov nielen s regionálnym, ale i celoslovenským významom.

V rámci odbornej prípravy výstavy prešlo reštaurátorským zásahom celkovo 24 artefaktov od 17 autorov.

Reštaurovanie obrazu Imricha Weinera-Kráľa: Smutné dievča, olej na plátne z roku 1939.

Výstava Ako na umenie… 3 (portrét a figúra) je pokračovaním série tzv. edukatívnych výstav realizovaných úsekom galerijnej pedagogiky umenovedného oddelenia Stredoslovenskej galérie, ocenených i Cenou Rady galérií SR Biela kocka – 1. miesto za vzdelávací projekt Ako na umenie… 2 /príroda a krajina/ (2019/2020).

Počas trvania výstavy sú plánované sprievodné akcie ako komentované prehliadky, odborné prednášky a tematické workshopy.

Výstava bude prístupná do 28. marca 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Ako na umenie