Vianoce budú. Aj s Mikulášom a ozdobami z drôtu

Vianoce nezadrží ani pandémia. V slovenských múzeách chystajú pred sviatkami viaceré detské programy a vianočné prehliadky.

02.12.2020 16:00
debata
Mikuláš príde aj na hrad Červený Kameň. Foto: Múzeum Červený kameň
Mikuláš Mikuláš príde aj na hrad Červený Kameň.

Ešte predtým, ako prídu Vianoce, zavíta Mikuláš. Návštevy bude vítať v piatok 4. decembra a v sobotu 5. decembra od 12. do 18. hodiny na zámku v Bojniciach a v sobotu 5. decembra od 9.30 do 15.30 h na hrade Červený Kameň, kam si zavolal na pomoc aj rozvážneho anjela a nezbedného čerta.

Po ňom zavíta na Červený Kameň Popoluška, od 27. do 30. decembra sa na hrade konajú vianočné scénické prehliadky inšpirované legendárnou rozprávkou.

V Múzeu Bojnice zas pripravili pre hostí obľúbené Vianoce na zámku, sviatočne vyzdobené sály budú pripravené od 8. decembra až do 6. januára.

Slovenské banské múzeum v Handlovej pozýva počas vianočného trojtýždnia až do 23. decembra na Ekodielničky. V expozícii uhoľného baníctva na Slovensku si deti môžu vyskúšať každý pondelok stromčekové variácie, vždy v utorok výrobu búdok pre vtáčiky, v stredy sa pečú vianočné medovníčky, štvrtky sú vyhradené na výrobu netradičných vianočných dekorácií a každý piatok bude šiškotvorenie.

Dielničky sú otvorené každý pracovný deň od 8. do 16. hodiny, prihlásiť sa však treba vopred na adrese sbm.handlova@muzeumbs.sk alebo telefonicky na čísle 0903 411 011.

V Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi bude 11. decembra špeciálna komentovaná prehliadka zameraná na vianočné tradície Rusínov, kde odznejú rusínske koledy v podaní folklórnych skupín.

V Čadci budú 11. decembra po meste chodiť Lucie v podaní členov folklórnych skupín. Vianoce a ich tajomstvá odhalia návštevníci aj 13. decembra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

V sobášnom paláci v Bytči na výstave Požehnané Vianoce nájdete zaujímavé betlehemy a drôtené vianočné ozdoby zo zbierok Považského múze v Žiline. Figúrky v betlehemoch sú väčšinou vyrobené z dreva.

Najväčší izbový betlehem pochádza z Kysúc z konca 19. storočia a má 95 drobných drevených sošiek. Výstavu umiestnenú vo významnej renesančnej pamiatke otvoria 4. decembra. Výstavu betlehemov nájdete od 4. decembra aj v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Vianoce