Mladé talenty čerpajú z histórie: Odraz vojny aj v perlách

Výstava zo súťaže Naša nedávna história dokazuje, že mládež môže históriu spoznávať aj vlastným výskumom a výsledkom môže byť umelecké dielo. Takúto tvorbu podporil aj Klub 89, ktorý už tretí rok pripravuje v novembri súťaž Naša nedávna história.

07.12.2020 07:00
Výstava zo súťaže Naša nedávna história Foto:
Jedno z ocenených diel, venované deťom z Lidíc .
debata

Výsledky ročníka 2020 si možno pozrieť do 12. decembra na výstave pod názvom 2. svetová vojna v bratislavskom Pálffyho paláci na Zámockej ulici (neskôr bude expozícia na webovej stránke Klubu 89) O projekte nám porozprávala predsedníčka Klubu 89 Jana Kotová.

„Súťaž je každoročne venovaná výročiu aktuálnej historickej udalosti. Ročník 2019, pod názvom November 89 a my, bol venovaný 30. výročiu nežnej revolúcie (práce z neho sú aj súčasťou výstavy na Bratislavskom hrade), ročník 2020 výročiu ukončenia 2. svetovej vojny,“ približuje Jana Kotová.

Celkový pohľad na výstavu mladých talentov v... Foto: Ján Lörincz 
Naša nedávna história výstava Celkový pohľad na výstavu mladých talentov v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave, ktorá potrvá do 12. decembra.

Projekt organizuje občianske združenie Klub 89 s Ústavom pamäti národa ako hlavným partnerom projektu pre žiakov druhého stupňa ZŠ, osemročných gymnázií, pre stredné odborné školy, ako aj pre stredné umelecké školy a špeciálne školy.

Spomienky aj z rodiny

Hoci bola súťaž vyhlásená pred pandémiou, ešte v januári, keď sa život obmedzil, má vynikajúce výsledky. Zhodujú sa na tom veľvyslanci Česka, Holandska, Francúzska pôsobiaci na Slovensku, ktorí výhercom udeľovali špeciálne ocenenia, ako aj zástupcovia spoluorganizátorov súťaže Ústavu pamäti národa, Židovskej náboženskej obce a vydavateľstva Ra­abe.

Tí všetci ocenili predovšetkým skutočnosť, že autorom sa podarilo preniesť spomienky z jednej generácie na druhú, od starších k mladým. Súťažiaci sa totiž zaoberali témami, o ktorých sa učili v škole, ale informácie si rozšírili čítaním, štúdiom v archívoch, ale aj rozhovormi s rodinnými príslušníkmi a pamätníkmi.

Cena profesora Miroslava Kusého s dielom... Foto: Ján Lörincz 
Výstava k súťaži Naša nedávna história Cena profesora Miroslava Kusého s dielom Miroslava Cipára.

Výrečné večerné ticho

Niektoré diela naozaj prekvapili a výborne sa vynímajú aj na výstave. „Každá práca je niečím výnimočná, ale vyzdvihla by som predovšetkým práce žiakov základných škôl, pri spracovaní ktorých museli autori vzhľadom na svoj vek vynaložiť veľa úsilia, aby tému obsiahli,“ hovorí Jana Kotová. "Veľmi pútavá je aj tvorba starších. Napríklad študentka gymnázia na Vazovovej v Bratislave L. Šedivá nazvala svoje dielo Večerné ticho – príbeh jedných šiat. Cez perly na odeve približuje autorka dvanásť dôležitých udalostí spojených s 2. svetovou vojnou. Po umeleckej stránke bola zaujímavá aj práca sestier Zuzany a Terezy Stoličných. Sú to žiačky ZUŠ v Bratislave, ktoré súťažili v kategórii retrodizajnu a vytvorili originálne súsošie venované deťom z vypálenej obce Lidice.“

Do tohto ročníka súťaže bolo prihlásených približne 250 projektov a zapojilo sa vyše 300 žiakov a študentov z celého Slovenska. V porote súťaže boli významní umelci – spisovateľ Ľubomír Feldek, výtvarníci Miroslav Cipár a Rudolf Sikora, fotograf Ján Lörincz a ďalšie osobnosti. Všetci sú zároveň členmi Klubu 89. „Aj dve hlavné ceny súťaže, Cenu Miroslava Kusého a Cenu Jána Pišúta, pomenované po prvých členoch Klubu 89, pripravoval po výtvarnej stránke Miroslav Cipár. Súčasťou ceny je aj jeho kresba,“ objasňuje Jana Kotová.

Klub 89

Jana Kotová priblížila aj samotný Klub 89: "Bola som pri vzniku občianskeho združenia Klub 89 a spolu s ďalšími ľuďmi z vlády SR v rokoch 1991 – 1992, ešte počas bývalej ČSFR, Pavlom Demešom, Jánom Holčíkom, Ladislavom Snopkom a Gáborom Zászlósom, ktorí sa s touto myšlienkou stotožnili, sme v roku 2017 založili novú neziskovú mimovládnu organizáciu.“

Klub 89 chce medzi mladou generáciou rozvíjať a šíriť demokratické hodnoty, na ktorých stál november 89.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Naša nedávna história #Klub 89