Decembrové ťaháky Národného múzea

Múzeá sú otvorené a lákajú na nové výstavy. Trianon, Odvrátená tvár Slovenska, desať osobností Levoče, ale aj vianočné prehliadky. To sú decembrové ťaháky Slovenského národného múzea, pri ktorých môžete objavovať, poznávať aj relaxovať.

07.12.2020 08:00
snm historicke muzeum plagat Foto:
Plagát k výstave Trianon 100 - Zrod novej hranice pochádza pravdepodobne z obdobia medzi rokmi 1918/19, resp. 1920.
debata

V Spišskom múzeu v Levoči otvoria od 6. decembra výstavu o osobnostiach mesta nazvaná In nomine civitatis leutscha… o tých, čo zanechali svoju stopu. Od 11. decembra bude v Historickom múzeu na Bratislavskom hrade prístupná výstava Trianon 100 – Zrod novej hranice o zásadných zmenách na mape Európy, ktoré sa udiali dňa 4. júna 1920 po podpísaní mierovej zmluvy na zámku Veľký Trianon vo francúzskom Versailles.

V sídelnej budove na Vajanského nábreží v Bratislave od 16. decembra otvoria výstavu známeho slovenského dokumentaristu a fotografa Tomáša Hulíka Odvrátená tvár Slovenska. "Hulíkove fotografie priblížia súčasný stav kultúrneho a prírodného dedičstva na Slovensku po období socializmu. V Historickom múzeu to bude nielen o podpise mierovej zmluvy po I. svetovej vojne, ale aj o neľahkom procese začleňovania Slovenska do nového československého štátu. V Levoči predstavíme desať osobností mesta desiatimi medailónmi a originálnymi predmetmi, ktoré charakterizujú ich osud, život, činnosť,“ priblížil pripravované výstavy generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Pútavý program čaká návštevníkov aj v ostatných špecializovaných múzeách SNM po celom Slovensku.

Kaštieľ, zámok, Vianoce

V Kaštieli v Dolnej Krupej môžete objavovať, poznávať aj relaxovať na výstave Pripraviť sa, poklad, štart! Putovanie za hodnotami. V kaštieli sa nachádza SNM – Hudobné múzeum a práve tam nájdete poklady strednej Európy.

Zbierka hudobných nástrojov patrí k najväčším v... Foto: SNM - Hudobné múzeum
snm hudobne muzeum 1 Zbierka hudobných nástrojov patrí k najväčším v stredoeurópskom regióne.

Uvidíte vyše dvesto exponátov z troch múzeí (okrem Hudobného múzea aj zo SNM – Historického múzea a z Rakúskeho národopisného múzea vo Viedni) a tiež z rakúskeho mesta Marchegg. Výstava v slovenskom aj v nemeckom jazyku je podnetom na zamyslenie, čo je vlastne pre nás pokladom.

Návštevníci môžu spoznať starý príbeh kaštieľa, ktorý bude v novom roku pre rekonštrukciu zatvorený.

V Múzeu Bojnice pripravili pre hostí obľúbené Vianoce na zámku, sviatočne vyzdobené sály budú pripravené od 8. decembra až do 6. januára. Návštevníci môžu absolvovať aj rozšírený Zámocký okruh a v Galerijnom okruhu sa môžu dotknúť umenia prostredníctvom dotykových monitorov. Na hrade Červený Kameň sa od 27. do 30. decembra konajú vianočné scénické prehliadky inšpirované legendárnou rozprávkou o Popoluške.

Komplexná prehliadka tradičného odevu Turca – viac ako 700 odevných súčastí z prvej polovice 18. storočia až do 80. rokov minulého storočia – nájdete v Etnografickom múzeu v Martine. Na výstave Na piatok i na sviatok sa môžu návštevníci dozvedieť, ako sa obliekali Turčania vo všedné aj vo výnimočné dni.

O osudoch Rómov počas druhej svetovej vojny hovorí výstava historických dokumentov a spomienok pamätníkov, ktorú v Martine sprístupnia od 8. decembra. Pokračovateľ drotárskeho remesla Ladislav Jurovatý st. (1923 – 2012) do svojich diel vložil všetky schopnosti, zručnosti a nadanie pre estetické stvárnenie predmetu. Návštevníci Martina sa o tom môžu presvedčiť na výstave Majstri drôtu od 10. decembra.

Súčasťou bohatého zbierkového fondu Hudobného... Foto: SNM - Hudobné múzeum
snm hudobne muzeum spevniky Súčasťou bohatého zbierkového fondu Hudobného múzea sú aj duchovné spevníky, vzácne tlače z rozmedzia piatich storočí.

„Z ďalších prebiehajúcich výstav či expozícií môžem spomenúť napríklad výstavu Futbal pod hákovým krížom: Príbeh Leopolda „Jima“ Šťastného v SNM – Židovskom múzeu, výstavu SNM – Archeologického múzea Poklady z Malých Karpát. Nálezy z vrchov a nížin, výstavu Odboj v SNM – Múzeu Slovenských národných rád alebo pamätnú výstavu Sándora Máraia v SNM – Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku v Košiciach,“ doplnil z ponuky špecializovaných múzeí SNM Branislav Panis.

V SNM – Múzeu Betliar je možné navštíviť stálu expozíciu Apartmány grófskej rodiny, v SNM – Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku do konca januára budúceho roku výstavu umeleckej tvorby najvýznamnejšieho predstaviteľa moderného umenia ukrajinskej diaspóry v bývalom Československu Ivana Kuleca.

Pre vstup do múzeí SNM ostávajú naďalej v platnosti aj ostatné protipandemické opatrenia – prekrytie horných dýchacích ciest a dezinfekcia rúk, v priestoroch sa môže nachádzať jeden návštevník na každých 15 štvorcových metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum