Návštevníci výstavy Cena Oskára Čepana ocenili Jozefa Piláta

Finalista Ceny Oskára Čepana 2020 Jozef Pilát získal Divácku cenu, z 399 hlasov mu diváci odovzdali 142. Vyhlásenie bolo bodkou za tohtoročnou výstavou finalistiek a finalistov Ceny Oskára Čepana. V Novej Synagóge v Žiline trvala od 30. septembra do nedele 6. decembra 2020.

09.12.2020 11:00
Jozef Pila  t Diva  cka cena COC   2020 Foto:
Jozef Pilát sa na výstave prezentoval videoinštaláciou They Burn the Thistle a priestorovou formou Pichliač.
debata

Výstava bola spoločnou prezentáciou finálovej štvorice Ludmily Hrachovinovej, Daniely Krajčovej, Kristiána Németha a Jozefa Piláta. O laureátke Ceny – Daniele Krajčovej – rozhodla odborná medzinárodná porota 13. novembra. Napriek komplikáciám, ktoré tohto roku nastali, 25. ročník Ceny Oskára Čepana naplnil všetky fázy projektu v neposunutých termínoch.

„Nesmierne nás potešilo, že sa diváckeho hlasovania zúčastnilo až 399 ľudí, najmä ak prihliadneme na fakt, že takmer tri týždne zo svojho konania bola výstava pre protipandemické opatrenia zavretá. Divácke hlasovanie bolo do poslednej chvíle veľmi tesné. Veľmi si vážime aktivitu publika i každého jedného návštevníka, ktorý sa na výstavu prišiel pozrieť,“ povedala riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Návštevníci a návštevníčky mali počas dní, keď bola výstava v Novej synagóge otvorená, možnosť hlasovať za svojho víťaza či víťazku. Ich „hlas“ predstavoval šperk z hlasovacích plaketiek, ktorého autorkou je už druhý rok výtvarníčka Lucia Gašparovičová. Koncepčne v ňom nadviazala na minuloročnú cenu, kedy možnosť hlasovať za víťaza či víťazku publika zaviedla Nadácia – Centrum súčasného umenia prvýkrát.

Jozef Pilát (1992, Poprad) sa na výstave prezentoval videoinštaláciou They Burn the Thistle (2020) a priestorovou formou Pichliač (2020). Autor je aktuálne doktorandom na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v Ateliéri vvv (vizuálne. verbálne. verejné) pod vedením Martina Piačeka.

Magisterský titul získal na Akadémii výtvarných umení vo Varšave (2013–2018), na oddelení maľby u profesora Wojciecha Zubala, so špecializáciou na umenie vo verejnom priestore. V rokoch 2015 až 2016 študoval na Univerzite umení v Berlíne, v maliarskom ateliéri Prof. Valerie Favré. Vystavoval prevažne v Poľsku, ale aj vo Fínsku, v Česku a na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana