Malý formát, no veľký zážitok sľubujú diela v Zichyho paláci

Výstava Malý formát - veľký zážitok, ktorú môžu návštevníci vidieť v Zichyho paláci do 31. decembra sa zameriava na maloformátové grafické diela a objekty od známych slovenských a českých autorov.

12.12.2020 09:00
Suchanek Vladimir M Foto:
Na výstave môžu návštevníci vidieť aj dielo Vladimíra Suchánka M.
debata
Anjel Foto: Vlado Oravec
Oravec Vlado Anjel Anjel

Predstavuje rôzne generácie, rôzne výtvarné prístupy a techniky, pričom hlavnou ambíciou je poukázať na to, že aj malé formáty dokážu povedať veľmi veľa. Zároveň výstava dáva do kontrastu plastiku s jemnou grafikou a koncentruje sa najmä na tvorbu na papieri, ktorá je v zahraničí momentálne veľmi populárna, no u nás sa jej venuje čoraz menšia pozornosť.

“Na výstave je predstavených spolu 40 diel od 20-tich autorov zo Slovenska a Čiech,” povedala kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková. “Na prvý pohľad výstava upúta svojim minimalizmom, no pri bližšom nazeraní sa divákom otvoria svety plné fantázie a v mnohých prípadoch aj prepracovanej techniky,” dodala kurátorka. Výstava spája detailnú techniku leptu či litografie so serigrafiou a poukazuje tak na široký záber výtvarných možností grafickej práce.

Idea vznikla na základe aktuálneho trendu v umeleckej oblasti v zahraničí, kedy sa umenie častokrát dostáva do polohy „ohromenia veľkosťou“, nie kvalitou. Cieľom tejto výstavy je naopak vytvoriť intímny priestor, v rámci ktorého sa umelecké diela priblížia divákovi až takpovediac na dotyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zichyho palác