Zbierka SNG sa rozrástla o výnimočnú akvizíciu

Zbierka Slovenskej národnej galérie (SNG) sa rozrástla o inštaláciu Time Capsule/ Časová kapsula od svetoznámeho slovenského umelca Romana Ondaka. S novou akvizíciou galéria počíta v koncepcii budúcich stálych expozícií v novej budove v Bratislave. Ešte predtým dielo vystavia v Schaubmarovom mlyne v Pezinku od 17. decembra do júna 2021.

15.12.2020 09:00
SNG S5Rb.schaubmarov mlyn roman ondak... Foto:
Time Capsule/ Časová kapsula od svetoznámeho slovenského umelca Romana Ondaka.
debata

Manažérka pre publicitu Klára Hudáková dodala, že Ondakovo dielo z roku 2011 zásadným spôsobom rozširuje zbierky konceptuálneho umenia a inštalácie od 60. rokov 20. storočia v SNG a pridáva sa k už skôr nadobudnutým autorovým dielam Hlad (1996), Anonymná izba (1996), Sýty stôl (1997), Retrospektíva (2005).

Ondak vytvoril inštaláciu Time Capsule spolu s performanciou a videom Stampede (Davová panika) na výstavu v Modern Art Oxford. Vznik kapsuly inšpirovala udalosť v bani na ťažbu medi a zlata Mina San José v blízkosti mesta Copiapó v Čile, ktorej šachta bola vybudovaná ako dlhá špirálovitá chodba. Výbuch v bani zapríčinil 5. augusta 2010 jej zasypanie a zrúteniu skalných stien stihla uniknúť len jedna z dvoch skupín baníkov. Druhá skupina zostala uväznená v hĺbke 700 metrov. Boj čílskej vlády o životy 33 baníkov sledovali počas 69 dní milióny ľudí na celom svete. Až 22. augusta sa dozvedeli, že baníci sú v poriadku v úkryte, neskôr sa ich preprava na zemský povrch podarila práve vďaka záchrannej kapsule.

Na skutočný príbeh banského nešťastia reagoval slovenský umelec. Ondaka podľa vlastných slov fascinoval priebeh záchrany, v ktorom sa spojili významné svetové vedecké a technické osobnosti, silové zložky čílskeho štátu aj americká NASA. Umelcovi však nešlo len o rozprávanie príbehu baníkov, ktorí dokázali v zdraví prežiť dlhú dobu v hĺbke a tme malého banského krytu, ale o zachytenie, transfer a uchovanie istého časopriestorového úseku. „Preto som repliku sondy Fenix 2, pomaľovanej farbami a motívmi čílskej národnej vlajky, nazval Časová kapsula. Sonda má tvar rakety, ale je jej opakom je schránkou pre jedného človeka, zostupujúcou pod povrch zeme. Chcel som divákom priblížiť niečo veľmi vzdialené a fyzicky zhmotniť to, čo poznali len sprostredkovane,“ priblížil Ondak.

Repliku kapsuly vyrobil na Slovensku v reálnej mierke na základe technických plánov z Čile ako svoj objekt, ktorý je trojrozmerným odtlačkom skutočnej udalosti. Time Capsule reprezentuje historické súvislosti, mediálne vrstvy aj jednotlivé ľudské príbehy odvahy, viery, nádeje, ale aj sklamaní, ktoré zachránených čakali neskôr.

„Umeleckým dielom nie je len objekt samotný, ale aj idey, ktorých je nositeľom, a atmosféra, ktorú vytvorí. Súčasťou konceptuálneho diela sú aj individuálne zážitky samotných divákov v priestore inštalácie,“ vysvetľuje galéria.

Novú akvizíciu mohla nadobudnúť vďaka daru Tatra banky, ktorá sa týmto spôsobom rozhodla obdarovať celú spoločnosť a poskytnúť dielo do zbierok SNG. „Je to pre nás celkom nová situácia, pretože zrazu nevieme, či sa skôr tešiť z nového, skutočne významného prírastku do zbierky alebo z partnera, ktorý to takto cíti národnú galériu ako správcu umenia pre všetkých,“ komentovala prírastok v zbierke SNG jej generálna riaditeľka Alexandra Kusá.
debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Slovenská národná galéria