V SND otvorili výstavu o hereckých osudoch Ctibora Filčíka

Herecké osudy významnej osobnosti slovenského divadelného sveta Ctibora Filčíka priblíži výstava v Slovenskom národnom divadle. Fotografickú výstavu vo foyeri Činohry v novej budove SND symbolicky otvorili v stredu formou kurátorských sprievodov.

17.12.2020 14:00
debata
Ctibor Filčík vo svojom herectve často vytváral... Foto: TASR
ARCHÍV SR FILČÍK NARODENIE 90. VÝROČIE Ctibor Filčík vo svojom herectve často vytváral zložité rozporuplné charaktery, rôznych vyvrheľov spoločnosti, až démonických ľudí.

„Ctibor Filčík patrí bezkonkurenčne k najvýznamnejším slovenským hercom svojej doby. Počas kariéry dokázal či už na javisku, pred kamerou alebo za rozhlasovým mikrofónom neprestajne pútať variabilitou a tvárnosťou hereckého talentu,“ hovorí kurátor a teatrológ Karol Mišovic, ktorý prvých návštevníkov výstavy sprevádzal kratšími prednáškami.

Výstava prostredníctvom archívnych fotografií mapuje Filčíkovu kariéru od začiatkov v martinskom divadle (1944 1948), keď sa len kryštalizoval jeho herecký typ, cez krátke pôsobenie na Novej scéne Národného divadla (1948 1951) až po viac ako 30-ročnú aktívnu tvorbu v Činohre SND (1951 1986).

Podľa Mišovica tam Filčík stvárňoval tie najkomplikovanejšie úlohy obrovského charakterového diapazónu.

„O Filčíkovi sa takmer pri každej úlohe písali neuveriteľne pozitívne recenzie, veľmi analytické reflexie jeho výkonov,“ povedal Mišovic. Ako ďalej zdôraznil, slovenského herca si všimli aj za hranicami vtedajšieho Československa.

„Mnohí zahraniční, najmä západní kritici, ktorí sem mohli chodiť v 60. rokoch, hovorili, že škoda, že Ctibor Filčík nehráva aj v inom jazyku, ako je slovenčina, lebo jeho výkony sú fenomenálne,“ priblížil Mišovic.

Filčíkovu hereckú dráhu zobrazuje panelová výstava podľa typu postáv, ktoré stvárňoval, ale aj podľa spolupráce s jednotlivými režisérmi, s ktorými mal možnosť vytvoriť niekoľko kľúčových kreácií.

Špeciálna pozornosť sa venuje úlohe Goetza z hry Diabol a Pán Boh Jeana-Paula Sartra z roku 1965. „Vo filozofickej dráme dokázal stvárniť veľmi komplikovanú postavu, dokázal z nej vymodelovať živú až živelnú a herecky veľmi tvárnu až sugestívnu kreáciu,“ poznamenal Mišovic.

Výstava sa nevenuje Filčíkovi len ako divadelnému hercovi. Ponúka aj pohľady na jeho slávne televízne a filmové úlohy. Nechýbajú ani momentky a raritné archívne dokumenty zo zákulisia jeho divadelnej šatne.

Výstavu pripravil Divadelný ústav v spolupráci s SND pri príležitosti okrúhleho výročia narodenia Filčíka (1920 – 2020). Potrvá do 29. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #výstava #Slovenské národné divadlo #Divadelný ústav #Ctibor Filčík