Múzeá sú ešte dnes otvorené

Ešte dnes sú brány múzeí ešte otvorené, v ponuke je viacero zaujímavých výstav. Čo môžete vidieť v múzeách SNM v hlavnom meste aj na iných miestach Slovenska?

18.12.2020 09:21
SNM Trianon Foto:
V SNM - Historickom múzeu na Bratislavskom hrade je otvorená nová výstava nová výstava TRIANON - Zrod novej hranice.
debata

Sto rokov od Trianonu

Storočnicu podpisu Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá prepísala najmä slovensko-maďarské dejiny, pripomína nová výstava TRIANON – Zrod novej hranice na Bratislavskom hrade. Slovenské národné múzeum – Historické múzeum približuje návštevníkom neľahký zrod novej hranice, zásadné zmeny na mape Európy po 1. svetovej vojne, rozpad mnohonárodnostnej habsburskej monarchie, prouhorskú iredentu a zložitý proces začleňovania Slovenska do novovzniknutej republiky. Autori pripravujú sprievodcu výstavou v dvoch jazykových mutáciách a v januári 2021 vyjde k tejto tematike aj interaktívna knižka.

„Výstava je nielen pripomienkou výročia, ale popri téme zrodu novej československo-maďarskej geografickej hranice je aj príspevkom k otázke formovania novej štátnej identity. Do výstavy je zakomponovaná aj problematika osobností predprevratového slovenského politického a kultúrneho života, ktoré sa s ideou československého štátu nestotožnili a vnímali ju ako popretie historického práva svätoštefanskej koruny. Na druhej strane sú na výstave fotografiami, pohľadnicami, letákmi, archívnymi prameňmi i trojrozmernými predmetmi prezentované i pomery Maďarov, ktorí sa zásluhou Trianonu väčšinou nedobrovoľne ocitli v štáte, ktorého legitimitu mnohí z nich odmietali. Ideológia nového štátu sa v praxi prejavovala premenovávaním verejných priestranstiev, vydávaním nových učebníc dejepisu i hľadaním odkazu na česko-slovenské tradície, najmä oživením úcty k sv. Cyrilovi a Metodovi,“ hovorí za kurátorov výstavy Martin Besedič.

November a socializmus

Výstava k výročiu nežnej revolúcie N 89 – Cesta... Foto: SNM
SNM November 89 Výstava k výročiu nežnej revolúcie N 89 – Cesta k slobode pre mladšie generácie prezentuje pomery v bývalom režime v Československu.

Za návštevu stojí nová výstava známeho slovenského dokumentaristu a fotografa Tomáša Hulíka v sídelnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Predstavuje súčasný stav kultúrneho a prírodného dedičstva na Slovensku z pohľadu dedičstva obdobia socializmu, ktoré nás poznačilo viac, než sme si schopní priznať.

Na hrade je otvorená aj výstava k výročiu nežnej revolúcie N 89 – Cesta k slobode, ktorá pre mladšie generácie prezentuje pomery v bývalom režime v Československu od polovice 80. rokov a prevedie návštevníka dejinnými udalosťami od obmedzenia slobody v komunistickom Československu až po prvé slobodné voľby, zničenie Pamätníka Klementa Gottwalda a premenovanie mesta Gottwaldov. Výstava obsahuje aj dodnes nevystavované predmety, ktoré sú doplnené multimediálnymi prvkami.

V Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku na Žižkovej ulici v Bratislave je otvorená unikátna výstava Vymenené domovy – Felcserélt otthonok, na ktorej spoznáte paralelné osudy rôznych skupín obyvateľstva, ktorí sa stali obeťami násilného presídľovania rôznych skupín obyvateľstva v dôsledku politických rozhodnutí. Dobové plagáty agitujúce za lepší život na inom mieste, ale najmä konkrétne osudy ľudí z tej doby sú dnes verejnosti málo známou súčasťou našej histórie.

Keramika aj lokomotívy

Tvorbu modranských keramikárov nájdete v Múzeu slovenskej keramickej plastiky v Modre na výstave Remeselné a poľnohospodárske výjavy v keramickom dekóre.

Bojnický zámok sa aj pred tohtoročnými Vianocami zaplnil vôňou ihličia a leskom vianočných ozdôb. Na Modrom Kameni v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek je otvorená výstava Richarda Andrášika, ktorá prezentuje modely osobných, nákladných vozňov, parných lokomotív v mierke 1 : 120 z obdobia rokov 1915 – 1980.

Spišské múzeum vo svojej výstavnej sieni v Levoči do 30. 12. prezentuje 13 pútavých príbehov, predstaví zaujímavé zbierkové fondy. A napokon v Múzeu Ukrajinskej kultúry vo Svidníku môžu návštevníci spoznať tvorbu najvýznamnejšieho predstaviteľa moderného umenia ukrajinskej diaspóry v bývalom Československu Ivana Kuleca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba