Zomrel etnomuzikológ Ondrej Demo

Folklorista, zbormajster a legendárny rozhlasový redaktor, autor populárneho cyklu Klenotnica ľudovej hudby, zomrel včera vo veku nedožitých 94 rokov. Redakciu Pravda o tom informovala rodina.

20.12.2020 14:38
Ondrej Demo Foto: ,
debata (9)

Ondrej Demo sa narodil 14. januára 1927 v obci Branovo ako tretí z ôsmich detí. V rokoch 1945 – 1948 absolvoval Učiteľskú akadémiu v Bratislave. Začal v profesii učiteľa, no takmer celý život pracoval ako redaktor v Redakcii ľudovej hudby Československého rozhlasu v Bratislave. Popri zamestnaní ďalej študoval, získal titul doktor filozofie na Katedre hudobnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, obhájil hodnosť kandidáta vied o umení. V roku 1990 sa stal umeleckým vedúcim a zbormajstrom Speváckeho zboru Jána Pavla II. vo Vajnoroch. V rozhlase pracoval až do dôchodku, do roku 1991.

„Cez rozhlasovú Klenotnicu ľudovej hudby sme prinášali slovenské duchovné dedičstvo aj počas socializmu,“ povedal Ondrej Demo pre archív Pamäť národa. Ako skúsený rozhlasový pracovník dobre vedel, aké dôležité je zachovávať ľudskú pamäť aj pamäť národa a ako poctivý človek nepripustil, aby boli jeho záznamy iné než autentické. A práve kvôli tomu, že v autentickom folklóre sa pochopiteľne objavujú kresťanské motívy, mával v časoch socializmu pri práci problémy.

„Počas socializmu Vianoce ako sviatky síce zostali, ale všetky vianočné programy vopred počúvala a kontrolovala komisia z vedenia rozhlasu. Po vypočutí dostali vedúci redakcií príkaz, čo môže a čo nemôže odísť do vysielania,“ objasňoval na portáli Pamäť národa. Riaditeľa rozhlasu vtedy museli pracovníci presviedčať, že na Slovensku by predsa nemohli byť Vianoce bez kolied! Problémy mal aj kvôli programu o veľkonočných tradíciách a obradoch. Vzormi pre vtedajší folklór mali byť totiž súbory zo Sovietskeho zväzu so socialistickou­ ideou.

Ondrej Demo chcel však dokumentovať skutočné tradície, hľadal ich nositeľov poctivo po dedinách a zaznamenával. Spolu s filmovým dokumentaristom Martinom Slivkom sa im podarilo napríklad získať dokumenty zo 16 obcí z podhorského prostredia Slovenska, kde dominovali pastiersko-valaské tradície.

„Ľudia boli prekvapení, že sme od nich žiadali práve archaické typy piesní. Pre rozhlas boli najhodnotnejšie. V tých piesňach boli po stáročia zapísané životné osudy, tradície, ale aj krása melódie a slova. Aj preto sa relácia volala Klenotnica ľudovej hudby,“ povedal pred časom v rozhovore pre denník Pravda. Inšpiroval ho vraj najmä Eugen Suchoň, ktorý si ako skladateľ ľudovú hudbu veľmi vážil a jej prvky často využíval vo svojej hudobnej reči. Suchoň zvykol vravievať, že každá vykryštalizovaná ľudová pieseň je ako drahokam, ako klenot, a Ondrej Demo s týmto mottom žil a pracoval každý deň.

Lenže programy s autentickým folklórom sa v tej dobe strácali. V redakcii sa preto rozhodli pripraviť aspoň jednoročný rozhlasový cyklus programov s názvom Klenotnica ľudovej hudby (1966), ktorý sa napokon vo vysielaní udržal takmer 30 rokov, až do roku 1993. Autorom a moderátorom bol Ondrej Demo. Z radov poslucháčov vznikol dokonca ‚Kruh pruh priateľov ľudovej hudby‘, chodili na exkurzie do obcí, odkiaľ počuli programy z Klenotnice. Vydavateľstvo OPUS vydalo z ich podnetu zbierku Z klenotnice ľudových piesní (477 titulov) a niektoré piesne aj programy z Klenotnice vysiela rozhlas dodnes.

Po roku 1968 mu núkali funkciu, ak vstúpi do strany. Ponuku neprijal z vlastného presvedčenia. Pomyslel si na svojho otca, ktorého nútili vstúpiť do JRD.

Za svoju umeleckú činnosť získal Ondrej Demo celý rad ocenení, Cenu Fra Angelica (Rada Konferencie biskupov Slovenska, 2005), Zlatú medailu Matice slovenskej za rozvoj národného a hudobného života (2012), Cenu Ministra kultúry SR za celoživotný prínos v oblasti hudobného folklóru (2018), čestné občianstvo obce Terchová (2002) či čestné občianstvo obce Branovo (2007).

Ondrej Demo

  • Z jeho podnetu vznikla medzinárodná rozhlasová súťaž nahrávok folklórnej hudby Prix de musique folklorique de Radio Bratislava (1970 – 1991)
  • V roku 1976 stál zase pri vzniku Orchestra ľudových nástrojov, bol jeho prvým umeleckým vedúcim
  • Získal vedeckú hodnosť kandidáta vied o umení v odbore etnomuzikológie na Ústave hudobnej vedy SAV a (1983)
  • Po návšteve pápeža Ondrej založil Spevácky zbor Jána Pavla II. a stal sa jeho prvým dirigentom a zbormajstrom
  • Za svoju umeleckú činnosť získal Ondrej Demo celý rad ocenení

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Ondrej Demo