Aké Vianoce by chceli mať deti?

Milé deti, veľmi pekne Vám všetkým ďakujeme za nádherné obrázky, ktoré ste nám do redakcie poslali. Akoby nás zaplavili samé vianočné pohľadnice, do súťaže Moje najkrajšie Vianoce prišlo niekoľko sto kresieb.

24.12.2020 06:00
debata
Takto si predstavuje Vianoce prváčka Emka... Foto: Pravda, Robert Huttner
moje najkrajsie vianoce kreska 2020, emka kerakova Takto si predstavuje Vianoce prváčka Emka Keraková z Potvoríc pri Novom Meste nad Váhom. V detskej výtvarnej súťaži Moje najkrajšie Vianoce, ktorú denník Pravda vyhlasuje už takmer dvadsať rokov, získala za svoj obrázok prvú cenu.

Vykúkajú z nich snehuliaci, rozváňajú vianočné koláče aj ihličie, na niektorých poskakujú neposedné zajačiky alebo letia rozprávkové koníky. Na Vianoce sa tešia všetci korčuliari, lyžiari aj zvieratká, ktoré ste nakreslili, a najmä Vy deti. Už Vás vidíme, ako sedíte s rodinou pri sviatočnom stole alebo hľadíte na čarovný vianočný stromček, presne tak, ako na Vašich obrázkoch.

Ujo Martin Kellenberger kreslí odmalička a jeho obrázky poznáte z detských knižiek. Pred Vianocami k nám prišiel, aby spomedzi všetkých krásnych obrázkov pomohol vybrať tie úplne najkrajšie. Veľmi sa na ne vždy teší, lebo má rád pravú vianočnú náladu. Hoci on sa už viac teší z vyzdobeného stromčeka než z darčekov, stále si pamätá všetky tie vianočné vône a čarovnú moc Vianoc.

Pán výtvarník je akademický maliar, ale mal čo robiť, kým nakoniec vybral víťazov súťaže Moje najkrajšie Vianoce. Najradšej by udelil hneď dve prvé ceny, tri druhé a aspoň päť tretích. Uspokojil sa, až keď sme mu pripomenuli, že krásne knižky od redakcie Pravdy dostane ďalších dvadsať detí a okrem toho aj vyše desať špeciálnych škôl a detských domovov. Najradšej by sme obdarovali všetkých, aby na Vianoce mal radosť každý. A tak čarujeme, ako vieme. Prajeme všetkým deťom, mamám, ockom, starým rodičom aj pani učiteľkám a vychovávateľkám, ktoré vám pomáhajú, aby aj tieto Vianoce boli krásne, radostné a plné splnených snov.

Prvú cenu teda získala prváčka Emka Keraková z Potvoríc pri Novom Meste nad Váhom. Čo si vybrala ako darček od redakcie Pravda? Prečítajte si reportáž na www.pravda.sk.

Vaša redakcia Pravdy
Moje najkrajšie Vianoce 2020

Aké Vianoce by chceli výhercovia detskej výtvarnej súťaže denníka Pravda? Pozrite si ich čarovné obrázky

Fotogaléria
Takto si predstavuje Vianoce prváčka Emka...
2. cena: Nákup darčekov v hodnote 100 eur si...
+202. cena: Nákup darčekov v hodnote 100 eur od...

Redakcia Pravda posiela knihy aj ďalším deťom v detských domovoch rodinného typu a v špeciálnych školách a päť z nich dostane aj poukážky, ktoré poskytla spoločnosť KiK na nákup vo svojich obchodoch.

Aké obrázky sa páčia akademickému maliarovi Martinovi Kellenbergerovi?

Víťazov detskej výtvarnej súťaže Moje... Foto: Pravda, Robert Huttner
Martin Kellenberger vianoce Víťazov detskej výtvarnej súťaže Moje najkrajšie Vianoce vyberal akademický maliar Martin Kellenberger.

Redakcia Pravda už takmer 20 rokov organizuje detskú výtvarnú súťaž Moje najkrajšie Vianoce. Ako si deti predstavujú Vianoce?

Stále si ich predstavujú v dobrom duchu, so snehom, so stromčekom, s rodičmi a ďalšou rodinou, keď majú okolo seba ľudí, ktorí im žičia. Vedia, že Vianoce nie sú len o darčekoch, ale aj o stretnutí. A to je ten najkrajší darček, keď sa ľudia rozprávajú, keď sa majú radi, keď sa pohladkajú – deti to cítia.

Video
Čo sa páči výtvarníkovi Martinovi Kellenbergerovi?

Čo nám teda deti nakreslili tento rok?

Vo svojich obrázkoch nám posielajú zdravicu, želanie, že nasneží a postavia snehuliaka, že doma bude nádherne vyzdobený stromček a vôňa perníkov. A potom na obrázkoch vidíme,samozrejme, deti. Radostné, rozjarené, v pohybe, keď mráz zakľaje okienka a vnútri je teplučko. Postavičky sú urobené s detskou odvahou, v akvarele, v temperke, ceruzkou či fixkou. Deti nám v obrázkoch posielajú svoju veľkú radosť – a my ich nechceme sklamať.

Ktoré obrázky si ako výtvarník najviac ceníte?

Hodnotiť je ťažko, skôr sa snažím vycítiť autenticitu, originálnu detskú linku kresby, keď nie je dôležitá anatómia, ale posolstvo: radosť z pohybu, príchod dobrej zvesti, príchod Vianoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moje najkrajšie Vianoce