Podpolianske múzeum má novú expozíciu s fujarami, píšťalkami aj gajdami

Fujary, gajdy, píšťalky i strunové nástroje sú súčasťou novej stálej expozície Podpolianskeho múzea v Detve, ktorá predstavuje 118 hudobných nástrojov od 47 výrobcov zo Slovenska. Dominuje najmä 21 majestátnych fujár, zaujmú však aj ostatné nástroje ako trombity, trúby, biče, drumble či zvonce.

26.12.2020 10:00
debata

Ako informovala vedúca múzea Renáta Babicová, Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve obnovili v roku 2001 projekt výroby, hodnotenia, scénickej interpretácie a dokumentácie slovenských ľudových hudobných nástrojov Instrumentum Excellens FSP Detva.

Expozícia je výsledkom zhromažďovania ľudových hudobných nástrojov z rovnomennej celoštátnej súťaže ich výrobcov v rokoch 2001 až 2020. Nadväzuje na prvý cyklus súťaže, ktorá sa konala v rámci FSP v Detve v rokoch 1975 až 1985.

Najlepší účastníci súťaže získali certifikát, prioritou boli zvuková a hudobná kvalita, zachovanie tradičných znakov a postupov i výtvarná úroveň nástrojov.

Výroba fujary je podľa vedúcej múzea zložitá a je to dlhodobý proces. Výrobcovia si zdroj bazového dreva, z ktorého ich väčšinou vyrábajú, v lese veľakrát doslova strážia. Musia si nájsť vhodnú bazu, vyťať ju a doniesť domov.

Potom sa drevo jeden až tri roky suší, priebežne sa opakovane vŕta. Postupne sa drevo povrchovo upravuje až do úplného vyhladenia. Až nakoniec sa začne pracovať na výzdobe a ornamentoch s rukopisom výrobcu, pričom od začiatku výroby sa dbá na kvalitnú zvukovú stránku.

Cieľom expozície je priblížiť širokej verejnosti aktivity FSP v Detve zamerané na výrobu a výrobcov ľudových hudobných nástrojov a vzdať poctu ich majstrovstvu. Aktivizovať má tiež mladú generáciu a aj týmto spôsobom pomôcť odovzdávať a uchovávať bohaté kultúrne dedičstvo Podpoľania. Expozíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a spolufinancovalo ju mesto Detva.

Slovenské ľudové hudobné nástroje z projektu Instrumentum Excellens FSP Detva 2001 – 2020 si môžu záujemcovia v múzeu v historickej časti Detvy pozrieť v pracovných dňoch od 8. do 16. h. Ak sa však ľudia ohlásia aspoň deň vopred, skupiny prevedú expozíciou aj mimo otváracích hodín.

V múzeu však platia prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Do miestnosti vpustia najviac troch ľudí, dezinfekcia rúk a rúško sú samozrejmosťou. V novom roku začne múzeum fungovať 10. januára 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fujara #hudobné nástroje #Podpolianske múzeum v Detve